ořechové muffinyPokud vás přepadne „mlsna“ není nic snadnějšího než si upéci ořechové muffiny, které neobsahují ani cukr ani mouku. Sladit budeme javorovým sirupem. Samozřejmě lze sladit i medem nebo datlovým sirupem. Výsledek se malinko změní podle toho, co zvolíte za sladidlo. Vždy u tohoto receptu však volte zdravý způsob slazení. Zkoušela jsem i přimíchat mačkaný banán a rozemleté sladké ovoce. Variant existuje samozřejmě více. Tyto muffiny vám zaberou maximálně 25 minut přípravy včetně pečení. Ořechy není potřeba dlouze představovat. Jsou bohaté na vitamíny, minerály, zdravé tuky a mnoho dalšího. Vycházet budeme ze základního receptu, ale chutě muffinů se mění dle druhu ořechů. Můžete použít jak mleté mandle tak třeba vlašské ořechy nebo mix různých oříšků. Já jsem dokonce místo ořechů použila semínka. Recept je nenáročný a vystačíte si pouze se třemi ingrediencemi. Já používám ještě špetku sody bicarbony, ale klidně ji můžete vynechat, ale těsto není pak tak nafouklé. Nicméně i tak se jedná o výbornou a zdravou pochoutku, kterou nepohrdne žádná návštěva.

Potřebné ingredience

  • 1 hrnek ořechů
  • 3 vejce
  • Javorový sirup nebo jiné sladidlo (med, datlový sirup)
  • Špetka sody bicarbony (nemusí být)

Postup přípravy

Pomeleme si oříšky nebo semínka a přimícháme žloutky ze třech vajec. Jemně vmícháme med či javorový sirup. Těsto položíme bokem a připravíme si sníh ze třech bílků. Ten potom smícháme do oříškového těsta. Těsto nalijeme do papírových košíčků nebo formy na muffiny, kterou si lehce vymažeme olejem. Místo muffinu lze z tohoto těsta upéci i koláč. V tomto případě však těsto dávejte do formy vyložené pečícím papírem.

Fotografie: Rhubarb Walnut Muffins Author: Julie Gibson licencována pod CC BY 2.0./ www.flickr.com