Batáty chcete-li sladké brambory původem z oblasti mexického poloostrova Yucatan a z ústí Orinoka ve Venezuele jsou vlastně kořenové hlízy rostliny povijnice batátové – Ipomoea batatas.
Botanicky nejsou příbuzné s brambory, přestože je mnoho za nás za brambory považuje. Batáty se však v Evropě objevily už přibližně o sto let dříve a byly velmi ceněny. Pravdou je, že příliš vábivě nevypadají, ale to, co v sobě ukrývají, už pro vás bude zajisté lákavější.
Batáty aneb sladké brambory
Jsou jednak energeticky vydatné a obsahují vitamíny B6, C, E, železo, vlákninu, betakarotén (antioxidant s mnoha bonusy), kyselinu chlorgenovou (protirakovinná látka ničící viry a karcinogeny), kyselinu kávovou (účinky proti rakovině a AIDS), rostlinné steroly, draslík a další. Batáty jsou vřele doporučovány také při diabetu, redukci váhy a o výživě sportovců nehovoře. V kuchyni mají široké využití, podobně jako dýně (na sladký i slaný způsob).
Recept na puding z batátů
Batáty si očistíme a nakrájíme na kostičky – povaříme ve vodě do měkka. Poté vložíme do mixéru a přidáme:
- Kakao
- Skořici
- Trochu mléka (mandlové, ovesné, kokosové či jiné rostlinné mléko)
- Protein (vanilka nebo čokoláda) nemusí být – varianta pro sportovce
- Med či javorový sirup na doslazení (můžete místo sladidla přidat banán, datle nebo fíky)
Všechny uvedené ingredience rozmixujeme do hladkého krému a nalijeme do mističek. Množství si každý řídí podle potřeby, hustoty krému a chuti. Já jsem na 1 větší batát dala dvě polévkové lžíce kakaa, půl kávové lžičky skořice, odměrku proteinu, půl skleničky mléka. Vyšlo mi to na dvě porce. Před podáváním ještě ozdobíme (použila jsem hoblinky bílé čokolády) může být však ovoce, oříšky, kokos – cokoliv máte rádi a po ruce. Musím opravdu vřele doporučit – chutná výtečně. Přeji dobrou chuť.
Obrázek: pixabay.com
Komentáře