bylinkyBylinky jsou velmi oblíbené v kuchyni, ale jejich blahodárné účinky na lidský organismus mnohé z nich posunuli mnohem dál než je ochucování jídel. V dnešním článku se podíváme na některé bylinky a jejich praktickou a léčivou stránku. Bylinky se používají už po celá staletí při léčbě některých problémů.

Hřebíček

Exotické koření svým původem z Indonésie. Má protizánětlivé účinky a silice z hřebíčku je velmi silná. Proto se doporučuje použití jen velmi malé koncentrace. Má analgetické, prohřívací a antidepresivní účinky. Dodává sebevědomí, zlepšuje náladu. V kosmetickém odvětví se používá na mastný typ pleti a také do masážních přípravků.

Mateřídouška

V kuchyni tuto oblíbenou bylinku můžete použít do omáček, masa, nádivek a pomáhá s těžkým zažíváním z tučných jídel. V kosmetice se skvěle hodí k ošetření mastné pokožky a rovněž na mastné vlasy. Podporuje imunitu, pomáhá při revmatismu a svalových bolestech. Výborná jako podpůrný prostředek u nachlazení, protože uvolňuje hleny. Má antimykotické a antibakteriální účinky.

Bazalka

Je velmi využívaná v ajurvédské medicíně. Do Evropy byla přivezena někdy v 16. století a od té doby se u nás běžně pěstuje. Je to bylinka hojně využívaná ne jenom v kuchyni, ale i kosmetice. Pomáhá při nervozitě, nespavosti, menstruačních bolestech, migréně, také při nachlazení a působí antisepticky. Co možná o bazalce nevíte je, že stimuluje tvorbu mateřského mléka, ale není vhodné její použití během těhotenství.Bylinky

Tea Tree

Olej z tohoto čajovníku je velmi příznivým antiseptikem. Likviduje plísně, kvasinky, bakterie. Neutralizuje živočišné jedy, proto je velmi výborný na štípance hmyzem. Pomáhá s léčbou vaginálních a močových nemocí, ale i na hemeroidy.  V kosmetice je výborný na problematickou a aknózní pleť, lupénku a ekzémy. Má hojivé a klidnící účinky.

Amyris

Původ amyrisu se nachází v západní Indii a Haiti. Je to západoindická santalová silice. Amyris uvolňuje napětí, působí antidepresivně, má dezinfekční a afrodiziakální účinky. Dřevo z toho tropického stromu se používá pro jeho příjemnou vůni. V kosmetickém odvětví se využívá pro jeho skvělé účinky na suchou, povadlou a stárnoucí pleť. Také u pleti problematické, kterou provází zánětlivé procesy.

Fotografie publikována se svolením SOMMAI, Praisaeng Photography/ FreeDigitalPhotos.net