Zvířata hrají v našich životech velmi důležitou roli. Ať už se jedná o zvířata hospodářská nebo ty, které chováme doma pro potěšení a přistupujeme k nim jako k členům rodiny. Jsou to živí tvorové, kteří potřebují a zaslouží si kvalitní krmivo, bohaté na důležité živiny.

Zvířátkům určitě není fuk, čím je krmíme. Je potřeba si uvědomit, že na tom, čím krmíme zvíře, závisí jeho další život, psychická pohoda a celkové zdraví. Mnoho lidí dělá velmi vážné chyby v jídelníčku a péči o svého mazlíčka. Které to jsou?

Společné stolování

Každý, kdo má doma psa tak ví, že loudění patří k jeho oblíbeným činnostem. Nahodí ten svůj psí kukuč a čeká, až mu dáte něco ze svého jídla. Nejenže ho tím rozmazlujete, ale také matete. Dáváte mu tak najevo, že má stejné postavení jako vy. Časté podávání lidské stravy může mít za následek odmítání granulí. Mějte proto vždy po ruce pamlsky pro psy a ty mu podávejte namísto jídla určeného vám.

Nepravidelnost a překrmování

Častou chybou, kterou majitelé mazlíčků dělají je, že ačkoliv kupují kvalitní krmivo pro psy, nekrmí pejska vždy ve stejnou dobu a ve stejném množství. Jestliže pes jídlo nesní, odejměte mu misku a vraťte až v době, kdy je na řadě další krmení. Naučíte ho tak jíst pravidelně a naráz. Pes není kráva, aby se celý den tzv. pásl a ujídal z misky, jak se mu zachce. Důslednost se vám pak vrátí tím, že pes sní jídlo okamžitě a bude se těšit na další. Mezi touto dobou psa nekrmte hloupostmi a vařeným jídlem, které patří na váš stůl.

Čím psa nekrmit

  • Čokoláda – pro člověka potěšení, pro psa toxická nálož. Čokoláda obsahuje látku teobromin, která je pro psy jedovatá.
  • Brambory – ani vařené, ani syrové! V žaludku psa kloužou a jeho žaludek není schopen je strávit.
  • Kosti – ohlodávání syrové kosti ano, konzumace tepelně upravených kostí NE. Právě tady tkví kámen úrazu. Kočka a myš, králík a mrkev, pes a kost…Ano, ale pouze v netepelně upravené (vaření, pečení, uzení) podobě. Tepelně upravená  kost mění molekulární strukturu a stává se pro psa nebezpečným nástrojem.

Obrázek: pixabay.com