Cizrna má jemně oříškovou chuť a je velmi zdravá. Je to víc, než jen luštěnina. Obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin C a E, také esenciální aminokyseliny, jako je isoleucin, lysin a tryptofan. Najdete v ní i prospěšné nenasycené mastné kyseliny – například kyselina olejová a kyselina linolová.
Za připomenutí stojí i obsažené minerály: zinek, fosfor, draslík, vápník, hořčík, mangan. Cizrna je rovněž označována za superpotravinu, která brzdí projevy stárnutí – prevence civilizačních chorob. Zamezuje přejídání, posiluje nervovou soustavu, imunitu, buňky, cévy, kosti. Prospívá trávení a je bohatým zdrojem rostlinných bílkovin. O cizrně by se dalo napsat mnohem víc, ale vás určitě zajímá recept. Jdeme na to…
Postup na cizrnový guláš
- Večer si namočím cizrnu (množství záleží na vás) někdo vaří jen pro sebe, druhý pro 5 osob
- Ráno vodu sliju, cizrnu propláchnu a dám společně s vodou do multifuknčního hrnce – program luštěniny – já jsem vařila pod tlakem 20 minut
- Po uběhnutí doby a odtlakování hrnce vodu sliju a cizrnu zatím nechám v sítku
- Přepnu na hrnci program na restování a orestuji na trošce olivového oleje cibulku a česnek
- K cibulce a česneku přidám i další zeleninu (já přidala papriku a kousek řapíkatého celeru)
- Vypnu restování a přidám zpět cizrnu, rajčata z plechovky a trochu vody a opět zapnu na vaření pod tlakem 5 minut
- Po odtlakování hrnce přepnu zpět na resování a přidám marinované tofu, koření do guláše, domácí vegetu, bylinkvou sůl, pepř – krátce povařím
- Pokud je směs řidší zahustíme moukou a vodou
A to je celé. Podáváme s chlebem nebo rýži, výtečná je i quinoa
Přeji dobré chutnání
Komentáře