ledový čajS příchodem sluníčka roste i větší touha po dobrém osvěžení. Přinášíme vám recept na domácí ledový čaj, který bude chutnat určitě i vašim dětem. Navíc si sami můžete ochutit a přisladit podle libosti. Kupované nápoje většinou obsahují velké množství cukru a některé i chemické látky. Ledový čaj je vhodný doplněk každého zahradního stolování, při nerušeném povídání a chutné pohoštění pro každou návštěvu. Vhodné jsou i na výlety protože pokud čaj není ledový, neztrácí na kvalitě.

Budete potřebovat

  • 5l vody
  • 4 pytlíky čaje: zelený čaj s příchutí podle libosti (citrón, broskev, opuncie)
  • 4 lžičky citrónové šťávy – sladké
  • Šťáva z celého citrónu
  • 8 lžic cukru – nejlépe třtinový
  • 1 pytlík mátového čaje a lístky máty

Postup přípravy

Vodu přivedete k varu, vypnete a vložíte celkem 5 pytlíků s čajem a pár lístků máty. Necháte 10 až 15 minut vyluhovat. Přidáte cukr, šťávu z citrónu a vše promícháte. Ještě můžete dochutit podle libosti. Pokud máte rádi sladší, můžete přisladit nebo dávat cukru méně. Nezapomínejte však na to, že teplý nápoj chutná vždy aromatičtěji. Po vychladnutí na pokojovou teplotu můžete čaj rozlít do PET láhví a vložit do lednice. Podáváte na druhý den vychlazené, ozdobit můžete kolečkem citrónu a lístky máty.

Fotografie publikována se svolením tiverylucky Photography/ FreeDigitalPhotos.net