frapéFrappé, chcete-li ledová káva, je chutný nápoj s hustou pěnou. Je z mléka, cukru a kávy. Hojně se využívá v Řecku a Kypru. Jeho počátky sahají až do roku 1957, kdy bylo vytvořeno „náhodou“ v Soluni během mezinárodní výstavy. Pan Yannis  Dritsas – zástupce firmy Nestlé – tam vystavoval nový čokoládový nápoj pro děti. Jeho zaměstnanec Dimitris Vakondios si chtěl o přestávce dát svou oblíbenou kávu, ale neměl po ruce teplou vodu. Proto vložil kávu do šejkru a zalil studenou vodou. Tímto náhodným způsobem se zrodilo frappé, které je oblíbené nejen v Řecku, ale i dalších zemích světa.

Ani v horkých letních dnech se nemusíte vzdávat své oblíbené kávy. Pravda je, že se jedná o zcela jinou chuť i přípravu. Místo klasické kávy si však můžete dopřát ledové osvěžení v podobě frappé. Celá příprava vám nezabere více než 10 minut. Návodů, jak připravit chutné frappé existuje celá škála a my jsme si pro vás jeden recept vybrali. Doufáme, že si pochutnáte stejně, jako my. Připravte si sklenice, do kterých budete frappé nalévat a vložte do lednice vychladit.

Ingredience

  • Kondenzované mléko nebo tatra mléko
  • Mléko
  • Voda
  • Káva
  • Led

Příprava na jedno frappé

Do mixéru nebo šejkru nalijete malou sklenku vody, sklenku mléka, přidáte 2 lžičky rozpustné kávy a jednu lžíci kondenzovaného nebo tatra mléka. Pokud budete dávat tatra mléko, přidejte lžíci třtinového cukru. Vše smíchejte a nalijte do sklenic, které předem do půlky naplníte drceným ledem. Na ozdobu ještě můžete nahoru navrstvit šlehačku či nasypat kávu a podáváme s brčkem.

Náš tip

Pokud nemáte doma mixér ani šejkr, nemusíte se frappé vzdávat. Použít lze i zavařeninová sklenice, ale musíte jí pořádně uzavřít a nic nepokazíte, pokud ji ještě obalíte pro jistotu utěrkou. Po nalití do sklenice můžete vzniklou pěnu posypat skořicí nebo práškem na výrobu horké čokolády.

Fotografie publikována se svolením tiverylucky Photography/ FreeDigitalPhotos.net