glykemický indexTěm, kdo žijí zdravým životním stylem, není nutné představovat co to je. Pro mnohé z nás, kteří často ať už ve stresu, nedostatečného času pro sebe, nemáme pravidelnou stravu, o sportu ani nemluvím, tento pojem často neznáme, nebo máme mylné informace, co to vůbec je, na co to potřebujeme.

Pojďme se tedy podívat blíže na glykemický index potravin. Značí se zkratkou GL. Je to mezinárodní označení, které znamená glycemic  load (glykemická zátěž).

Tato teorie v podstatě spočívá v tom, že jednoduché cukry, zvané sacharidy (mezi něž patří glukóza, řepný, hroznový, třtinový cukr) zvyšují v naší krvi hladinu cukru (glykémie). Mít pod kontrolou hladinu cukru je pro náš život velice důležité. Sníme-li jednoduché cukry, slinivka břišní začne tvořit cenný inzulín, hormon, který je nepostradatelný pro správnou funkci buněk. Množství vyprodukovaného inzulínu závisí na výši hladině glykémie. Je-li hladina cukru v normě, pocítíme to tak, že máme hlad. A hlad zaženeme čímkoliv, co máme zrovna po ruce, nebo v blízkosti. Máme-li nedostatek cukru, naše tělo to pozná okamžitě. Nevolnost, bolest hlavy, úzkost, závrať. A jak si máme pomoci? Opět a jedině cukrem.

Jak si máme vypočítat GL index?

GL index má tři kategorie. A to index nízký (20 a méně), střední (21 až 40) a vysoký (41 a více). Čím menší je GL index, tím je to pro naše tělo potravina přijatelnější, rychle se vstřebává a má větší užitečnost.

Výpočet GL je velice jednoduchý.

Prvně, musíte se si najít ve vyhledávači tabulku GL indexu a ideálně hned vytisknout. V dané tabulce najít potravinu, či jídlo, o kterou se zajímáte, zrovna jíte, nebo si ji chcete připravit a tuto hodnotu si zapíšete. Z obalu potraviny zjistíme obsah sacharidů na 100 gramů výrobku. Zvážíte si dané jídlo a vypočítáte si celý obsah potravin. Např. špagety mají index 48. Na obale je uvedeno, že obsahují 75g sacharidů na 100g. Vy jste si ale připravili porci o 150g. Získáte tak celkově 112g sacharidů. Toto číslo, vynásobíte GL index špaget (48), vydělíte 100 a získáte hodnotu 54.

Fotografie publikována se svolením Stuard Miles  Photography/FreeDigitalPhotos.