Grilování na kameni: Poradíme, jaký kámen použít na gril 

Také se nemůžete dočkat, až rozpálíte svůj gril a užijete si venkovní posezení s nejbližšími? Zahajte letošní grilovací sezónu trochu jinak! Vyzkoušejte přípravu pokrmů na grilovacím kameni, se kterým své kulinářské umění povýšíte na novou úroveň. Samozřejmě se neobejdete bez vhodného kamene, který musí splňovat hned několik parametrů. Poradíme vám, jaký kámen na gril používat.

Výhody grilování na kameni

Pokud jste doposud grilovali přímo na rozpáleném roštu, grilování na rozpáleném kameni vás nadchne. Přináší totiž řadu výhod. Kámen udrží teplotu po dlouhou dobu a prohřeje se rovnoměrně. Díky tomu budou pokrmy umístěné na stranách propečené stejně jako ty uprostřed.

Příprava pokrmů na kameni je také zdravější, protože jídlo není vystaveno kouři, který vzniká při odkapávání tuku a odpadávání drobných kousků. Grilování na kameni si oblíbí i ti, kteří nesnáší pracné drhnutí roštu. Kámen totiž stačí jen otřít a opláchnout. Výhody přírodního kamene pak využijete i při přípravě pokrmů doma v kuchyni. Příkladem je kámen na pizzu, který zajistí rovnoměrné propečení těsta a přinese dokonalý výsledek i při použití běžné trouby.

Jak vybrat vhodný typ kamene na grilování

Pro výrobu grilovacích desek se nejčastěji používají dva typy kamene – lávový a žulový. Oba odolají žáru a zajistí rovnoměrné rozložení teploty. Žulové pečící kameny by měly být silné přibližně tři centimetry a musí mít jemnější zrnitost, aby byly co nejodolnější. Při použití žuly na grilování se mohou na povrchu objevit drobné praskliny, které nejsou na závadu.

Doporučujeme používat pečicí kameny na grilování s hladkým povrchem, které se velmi snadno čistí a pokrmy se na ně příliš nepřichytávají. Pro zachycování tuku a nečistot doporučujeme zvolit grilovací kámen s vyfrézovanými drážkami po obvodu. Rozměr kamene by pak měl odpovídat velikosti roštu. Myslete však na to, že manipulace s příliš velkým kamenem bude vzhledem k vysoké hmotnosti obtížná.

Pečicí kámen na grilování – vsaďte na zakázkovou výrobu

Na trhu naleznete prodejce, kteří nabízí pečicí kameny různých tvarů, rozměrů a zpracování. Abyste však využili plný potenciál vašeho grilu, doporučujeme vsadit na zakázkovou výrobu. Například česká firma StoneGallery.cz, která se na výrobu kamenných výrobků dlouhodobě specializuje, vám na přání zhotoví pečicí kámen přesně dle vašich požadavků. Je na vás, pro jaký typ přírodního kamene, rozměry a povrchovou úpravu se rozhodnete.

Využijte přednosti kamene nejen při grilování

Přírodní kámen má skvělé vlastnosti. Odolá vodě, mrazu, žáru, snadno se čistí a jeho životnost je v podstatě neomezená. Grilováním jeho možnosti využití v exteriéru rozhodně nekončí.

Obklady a dlažby z různých druhů kamene jsou krásné na pohled a představují špičku mezi materiály. Jejich cena je však poměrně vysoká, a tak mnozí upřednostňují zdařilé imitace. „Ačkoliv exteriéry příliš často nenavrhuji, určitě bych doporučila co nejjednodušší typ dlažby bez výrazné struktury,“ radí designérka Bára Baštová. Dlažby věrně imitující přírodní materiály dobře splynou s přírodou v zahradě a působí na člověka příjemným a přirozeným dojmem,“ dodává.

Popřemýšlejte, jak přírodní kámen či imitaci zakomponovat do míst, kde budete grilovat. Kámen má zkrátka své místo nejen na rozpáleném roštu, ale i na terase, pod pergolou či v zahradním altánu.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.