Tyto knedlíky jsou v podstatě bezlepkové a bez cukru. O sladkou chuť se postarjí borůvky, které jsou uvnitř knedlíků a ještě i přelité borůvkovým rozvarem. Pokud jste však vyloženě na sladké chuti závislí, lze do těsta přimíchat i zdravější alternativu cukru – xylitol, čekankový sirup apod.
Tyto knedlíky si můžete dát s čistým svědomím a vědomím, že alespoň něco děláte pro své zdraví. Z uvedeného množství v receptu vychází 9 kusů knedlíků.
Použité ingredience
- 120 g jáhel v syrovém stavu
- Špetička soli
- Libovolná položka – sladidlo
- Rostlinné mléko – nezbytně nutné množství
- 80 g bezlepkové ovesné vločky (pokud vám nevadí lepek – použijte i klasické ovesné vločky s lepkem)
- Manioková mouka – množství podle těsta (nebo jinou bezlepkovou alternativu – případně mouku s lepkem, pokud vám to nevadí, skvělá je třeba špaldová hladká)
- Borůvky nebo jiné ovoce
Jak na to?
- Nejdříve si propláchnu a uvařím jáhly (cca 15 minut vaření)
- Téměř vychladlé jáhly vložím do mixéru a přileju trošinku rostlinného mléka. Jen tolik, aby šla hmota dobře rozmixovat. Ideální je v tomto případě tyčový mixér, protože mixujete rovnou v misce, kde budete přidávat další ingredience
- Rozmixované jáhly (tuhá hmota) přemístím do misky a přidám vločky, špetku soli (případně i něco na oslazení) a ručně propracuji
- Na pracovní plochu si nasypu maniokovou mouku a vyškrábnu těsto a ručně zpracovávám a podsypávám moukou, dokud nevznikne kulička – nelepivé těsto
- Z těsta ukrajuji po cca 50 g kousky a v dlaních tvořím kuličku, kterou na pracovní desce rozplácnu a vložím ovoce a zabalím, opět utvořím kuličku – na ruce si průběžně sypu mouku, lépe se tak tvaruje knedlík a nelepí se
- Hotové knedlíky vkládám do vroucí vody a vařím 8-10 minut
- Knedlíky po uvaření postříkám kokosovým olejem ve spreji, kladu na talíř a přeliju borůvkovým rozvarem
Místo borůvek lze samozřejmě použít i jiné ovoce a knedlíky polít jogurtem, pudinkovým krémem, posypat mákem apod.
Přeji dobré chutnání
Komentáře