černý čajČaj, ať už černý, zelený, či bílý je velice oblíbený nápoj, který je znám po celém světě a pijí ho milióny lidí. Čaj pochází z dálného východu, jako je Čína, Japonsko, Indie. První zmíňka o čaji je z doby asi 2737 př.nl. z Číny.

Černý čaj obsahuje velké množství antioxidantů, ale hlavně kofein. Kofein, který je zdrojem naši energie, ale i duševní pohody. Černý čaj je správně nazýván jako odvar z listů rostliny Camellia sinensis.  Zalévá se vroucí vodou a jeho chuť je jemně nahořklá. Někteří z nás si černý čaj dochucují cukrem, medem, sirupem.  Černý čaj má mnoho pozitivních, ale i negativních účinků na naše zdraví. Víte, které to jsou?

Pozitivní vlastnosti

Kofein je často nazývá drogou, kterou získáte i zadarmo. Kofein nejčastěji potřebují mladí lidé, kdy jejich opravdový svět začíná v pozdních večerních hodinách. Ale i úspěšní lidé tuto zázračnou drogu potřebují. Bez ní by nemohly pracovat i několik hodin denně. Dále odbourává tuky, zrychluje tep, zlepšuje výkonnost, uvolňuje hladké svalstvo. Působí jako lék proti průjmu, ale i snižuje riziko vzniku mozkové mrtvice, či snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Negativní vlastnosti

Pokud pijete pravidelně a ve velkém množství černý čaj (zhruba 10 šálků), zvyšuje se riziko srdečního onemocnění, ale i krevní tlak, a pro ledviny je kofein těžko vstřebatelný. Dáte-li si černý čaj v pozdních večerních hodinách, určitě hned po něm neusnete a budete mít spousty myšlenek, či nápadů.

Jak tedy odstranit kofein z čaje

Při přípravě černého čaje se kofein uvolňuje hned při zalití horké vody. Nejvíce se uvolňuje prvních 60 sekund. Chcete-li tedy odstranit větší množství kofeinu z čaje, tento silný odvar vylijte a znovu zalijte čaj teplou vodou. I jeho chuť nebude tak nahořklá a mohou ho pít i malé děti (od 3 let). Černý čaj dále louhujeme od 5 do 10 minut.

Fotografie publikována se svolením od Zole4 Photography/FreeDigitalPhotos.net