vánoční cukrovíKaždý rok se opakuje stejný scénář. Shon, chaos, úklid, pečení, tlak ze strany zaměstnavatele, vystresovaní lidé v obchodě, podrážděnost – a dost! Stojí to některým lidem za to? Vždyť vánoce mají být svátky klidu a pohody. Nemusíte mít přece napečeno 20 druhů cukroví, aby se o vás vědělo, že jste šikovná hospodyňka. Zaměstnat můžete při pečení i své děti a udělat z této předvánoční činnosti i zábavný rituál či hru. Každá hra má svá pravidla. Určit je bude váš první úkol. Na konci této hry bude na každého čekat sladká odměna. Za pomoc s pečením či vánočním úklidem můžete také svým dětem dát jeden dárek už dříve, který někde ukryjete a oni ho budou muset najít. Určitě vás napadne spoustu kreativních možností, jak nenásilně přimět ostatní členy rodiny aby se zapojili aktivně do této přípravy. Ale jak tedy ještě zvládnout jinak pečení bez stresu? Jedno staré pořekadlo praví, že připravenému štěstí přeje!

Vše si předem naplánujte

Udělejte si kafíčko, sedněte si buď sama, nebo s rodinkou a otevřete kuchařku. Sepište si druhy cukroví, které budete chtít dělat. Pod druh cukroví si napište potřebné ingredience, které budete muset koupit. Mimo to si zapište orientační dobu přípravy včetně pečení. Začínejte s cukrovím, které se peče nejdříve. Jsou to perníčky, zázvorky a jiná těsta, která potřebují čas na změknutí. Pak přidávejte linecké a skončete u nepečeného cukroví, které se dělá až jako poslední. Takto budete mít připravený plán od A do Z. Včetně ingrediencí, které budete muset nakoupit. Co je psáno, to je dáno. Budete mít přehled a nebudete zmatkovat.

Kvalitní pomocníci při pečení

Jako další věc, která vám usnadní celý průběh, jsou kvalitní pomůcky na pečení. Výborné je silikonové nádobí, které nepřichytává a dobře se myje. Formičky jsou lehké, nerozbitné a odolávají nízkým i vysokým teplotám. Dobře se skladují a nezaberou mnoho místa. V sortimentu silikonového nádobí najdete jak velké formy, tak malé formičky. Výborný je i silikonový vál a podložka, která plně nahradí dřevěnou variantu. Avšak pozor použít musíte i speciální nůž ke krájení. Klasickým byste podložku zničili. V čem spočívá výhoda silikonové podložky? Nespotřebujete tolik mouky – protože těsto se k podložce nelepí, jako k té dřevěné. Navíc pokud už máte dřevěnou podložku odřenou či popraskanou nejen těsto, ale i bakterie ulpívají ve škvírách. Kvalitní kuchyňské pomůcky dokážou ušetřit až polovinu času.

Fotografie publikována se svolením joannawnuk Photography/FreeDigitalPhotos.net