Jak vyčistit sporákVšichni, kdo každý den používají při vaření jakýkoliv sporák, se potýkají s mastnotou a špínou. Stačí jen málo a část obsahu z hrnce či pánvičky skončí rovnou na sporáku. Když je plotýnka navíc rozpálená, obsah se seškvaří a pak se velmi špatně čistí.

Způsoby čištění sporáku

V případě, že se do čištění okolo plotének pustíte ihned, budete to mít snadnější. Mnohdy stačí počkat až sporák vychládne a pak jej umýt. Občas je nutné proces vícekrát zopakovat, než se vám povede nečistoty zbavit. V případě čištění horkého sporáku nepoužívejte houbičku, ale materiál, který zvládne vyšší teplotu. Houbička by se mohla uškvařit a nadělat ještě více škody.

Zahřátý povrch se čistí mnohem snadněji, než za studena. U plynových sporáků hrozí vyšší riziko popálení od hořáku, proto musíte být obezřetní a očistit jen prostor mezi hořákovými spirálami. V případě nehody během vaření, můžete hrnec odstavit a plamen hořáku uhasit vypnutím, nebo počkáte, až dovaříte. Vždy však čistěte špínu, až po úplném zhasnutí plamene. I v tomto okamžiku jsou ještě částečně tyto plochy zahřáté. Opatrně odstraňte mřížku hořáku a povrch můžete omýt, stejně jako u sporáků elektrických.

Čeho se vyvarovat

Nikdy na drhnutí sporáku nepoužívejte drátěnku! Tím si jen poničíte povrch sporáku. Existuje mnoho druhů čisticích prostředků. V závislosti, zda se jedná o sklokeramickou plochu nebo klasický sporák. Existují i univerzální přípravky, jako je tekutý písek nebo pomoc ve formě parního čističe. Sporák je lépe pravidelně umývat nejen na povrchu, ale i vnitřek trouby. Obecně platí, že by se sporák měl vymýt 1x za 10 dní i zevnitř. Delší časové intervaly způsobí, že se mastnota a špína budou při každém pečení škvařit a jejich odstranění bude pak mnohem složitější. Zvlášť pokud máte dvířka trouby prosklená a mastnota je vidět. Po každém vyčištění chemickými přípravky nechte troubu chvíli zapnutou, aby se čistič odpařil a nezapáchalo vám pak jídlo.

Fotografie publikována se svolením Ambro Photography/FreeDigitalPhotos.net