Ovocný koláč - receptKoláč s ovocem nikdy neurazí. Ať už máte plný sklep zavařeného ovoce nebo dáte raději přednost čerstvému, rozhodně si nenechte ujít dnešní článek, ve kterém naleznete dva chutné, lákavé i osvěžující recepty na výborné koláče, po kterých se u vás doma zaručeně jen zapráší! Koláč plný ovoce se na stole dlouho neohřeje. Pokud i vy koláči neodoláte a rádi zkoušíte něco nového, jsou následující řádky určené právě vám! Velký ovocný koláč či koláč s borůvkami zaujme nejen na pohled, ale zároveň polaská vaše chuťové pohárky! Jdete s námi do toho?

1. Velký ovocný koláč, aneb když se peče XXL!

Potřebujete:

  • 400 g ovoce
  • 2 lžíce rumu
  • 80 g p. mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 60 g změklého másla
  • 1 žloutek
  • 15 g droždí
  • 150 ml mléka

Postup:

  • Z droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a vlažného mléka zadělejte na kvásek a nechte do pořádně vykynout.
  • Do misky si prosyjte mouku, přidejte špetku soli, jeden žloutek, zbytek mléka a rozpuštěné máslo.
  • Následně přisypte cukr a přidejte kvásek.
  • Vypracujte hladké těsto, které nechte 1 hodinu vykynout.
  • Vykynuté těsto rozdělte na dvě poloviny a z každé vyválejte kulatý koláč, který dejte na vymazaný plech.
  • Těsto potřete rozšlehaným vejcem a nechte ještě chvilku kynout.
  • Z másla, mouky a cukru si udělejte drobenku.
  • Na koláče naskládejte ovoce a zasypejte drobenkou.
  • V předehřáté troubě na 200°C pečte asi 20 minut.

2. Borůvkový koláč „ala“ za dveřmi je léto!

Potřebujete:

  • 450 g p. mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 prášky do pečiva
  • 100 ml oleje
  • 300 ml bílého jogurtu
  • Na drobenku ještě:
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g másla
  • 200 g h. mouky

Postup:

  • Všechny ingredience smíchejte a vypracujte z nich hladké, vláčné těsto.
  • Vymažte si plech a vysypte jej moukou nebo strouhankou.
  • Těsto rozprostřete na plech, prsty roztáhněte do krajů a bohatě jej posypte borůvkami, kterých netřeba šetřit.
  • Ze zmíněných ingrediencí udělejte drobenku, kterou posypejte koláč.
  • Pečte na 180°C zhruba 20 minut.

Dobrou chuť!

Fotografie publikována se svolením Aduldej FreeDigitalPhotos.net