Možná už jste se s tímto názvem setkali a možná, že je to pro vás úplná novinka. Konjac je rostlina s latinským názvem Araceae perennial. Vyrábí se z něj například mouka, omáčky, sušené přípravky do polévek, nápoj v prášku, kapsle na užívání, detoxikační projímadlo anebo těstoviny či rýže.

Co je to konjac?

Jde o velice zásaditou potravinu, což je výhodné zejména pro ty, co konzumují hodně tzv. kyselých potravin – kafe, maso, alkohol a další. Konzumací konjacu lze dosáhnout kyselino-zásadité rovnováhy, která je pro správné fungování a zdraví důležitá. Překyselený organismus je náchylný na různá onemocnění včetně rakoviny. A odkud se vůbec konjac vzal? Je to rostlina (mohutná hlíza) rodu Amorphophallus pocházející z východní Asie.

Hlavní přednosti konjacu

  • Nezůstává po jídle v žaludku, aby se strávil
  • Zamezuje vstřebávání špatného cholesterolu a žlučových kyselin ve střevech
  • Pročišťuje žaludek
  • Snižuje krevní tlak
  • Pomáhá při zácpě a předchází zácpě
  • Prevence rakoviny
  • Zamezuje tvorbě hemeroidů, případně zlepšuje jejich stav
  • Pomáhá při redukci váhy
  • Prevence cukrovky
  • Obsahuje prvky vysoce rozpustného vápníku, které tělo dokáže snadno vstřebat

Pro koho je konjac vhodný?

Konjac je oblíben hlavně u lidí vyznávající zdravý životní styl. Především jeho bonusy znají sportovci, kteří si hlídají čísla na talíři. Tento typ vlákniny pomáhá člověku cítit se sytý a déle plný, aniž by utrpělo zažívání. Například takové konjacové nudle neobsahují žádné tuky, ani sacharidy, jsou bezlepkové, a jak už jsme zmínili – plné vlákniny. Tudíž jako příloha k masu a zelenině naprosto ideální a vskutku dietní. Pokud vám vadí tuky nacházející se v masu, klidně si je můžete připravit po svém. Pouze se zeleninou. V případě masa nejenže se srovná kyselost, ale jako byste na talíři neměli téměř žádnou přílohu, přitom vás takový oběd dokonale zasytí.

Obrázek: hollandandbarrett.com