Kurkuma (Tumeric) je koření známé již od starověku. Používá se nejen jako koření, ale i léčivo. Chuťově výrazně obohatí polévky, omáčky, masová, rýžová a zeleninová jídla. Hodí se také k dochucování a obarvení sýrů, másla, pečiva, houskových knedlíků, slaných i sladkých potravin.

Mnohdy se používá i jako náhražka za pravý šafrán. Je jednou z hlavních kořenících směsí a součást kari či pomerančového kari, dále se nachází v arašídovém máslu, polévkovém koření a většině indických, afrických, asijských kořenících směsích.

Koření i léčivo – Turmeric

Tento žlutý prášek (Turmeric aneb kurkuma) byl v Evropě znám již ve starověku. Arabští obchodníci jej dováželi z Indie nebo Srí Lanky. Toto koření bylo známo také pod názvem indický šafrán. V minulosti se kurkuma využívala především jako léčivo, nikoliv koření.

Turmeric obsahuje silici s ostrou vůní a jasně žluté barvivo, které se používá k barvení některých potravin, likérů, mastiček, ale rovněž lze použít i k barvení látky nebo dřeva. Výrazná chuť předurčila kurkumu k dochucování různých pokrmů. Přidává se do omáček, hořčice, vorcestrské omáčky, různých druhů kari koření apod.

Kurkuma a zdravotní přínos

  • Obsahuje protizánětlivé látky
  • Působí jako antidepresiva
  • Doplňuje chemoterapii
  • Obsahuje látky tlumící bolest
  • Vhodná i pro diabetiky
  • Působí proti artritidě
  • Pozitivně ovlivňuje střeva
  • Upravuje cholesterol

Terapeutické použití kurkumy

  • AIDS/HIV
  • Rakovina
  • Anemie
  • Zažívání
  • Diabetes
  • Žlučové kameny
  • Zažívání/poruchy trávení
  • Otrava jídlem
  • Paraziti
  • Stafylokokové infekce
  • Kožní poranění

Obrázek: pixabay.com