Kuskus je spařená a do kuliček tvarovaná krupice z pšenice, ječmene či prosa. Při přípravě se již nevaří, pouze zalévá vřelou vodou nebo se přimíchává do horkého jídla – třeba polévky. Tvoří hlavní složku nebo přílohu mnoha jídel, ať už jde o zeleninu nebo maso. Studený je výtečný do salátu, ale rovněž se hodí k přípravě sladkých pokrmů.
Tyto drobné kuličky jsou vlastně druh těstovin. Jeho původ není úplně tak jistý. Historikové se nemohou totiž shodnout, kde má své kořeny. Nejčastěji se však traduje, že je symbolem severní Afriky, jsou s ním spojeni zejména Marokánci. Dnes je kuskus hojně rozšířen a těší se čím dál větší oblibě. Existují dva druhy kuskusu: z bílé pšenice a celozrnný. Dnes si prozradíme, jak si tuto zdravou dobrotu připravit.
Vitamínová bomba
Nasypeme si kuskus do hlubší mísy a pokapeme jej citronovou šťávou. Promícháme a necháme stát, až nabobtná – přidat můžeme pár lžic horké vody. Nakrájíme si zeleninu na kousíčky: rajče, okurka, paprika, ředkev, kedluben apod. Vmícháme do kuskusu a přidáme bylinky: mátu a petržel. Osolíme, opepříme a zakapeme olivovým olejem – vše promícháme a můžeme podávat.
Na mexický způsob
Na pánvičce si osmažíme chilli, česnek a špetku koriandru, přidáme fazole, hrášek a rajčatový protlak (případně i krájená rajčátka). Do prohřáté směsi nasypeme kuskus, sůl, pepř a zalijeme rajčatovou šťávou tak, aby nebyl pokrm příliš řídký. Množství řídíme podle kuskusu.
Dezert s pudinkem
Kuskus zalijeme horkou vodou a necháme nabobtnat. Přidáme k němu hrst sekaných oříšků, sušené nebo čerstvé ovoce, med na oslazení a promícháme. Vložíme do skleniček a navrstvíme puding.
Rychlovka s kuřecím masem
Kuskus zalijeme vroucí vodou 1:2 a přidáme lžíci olivového oleje – přiklopíme. Přibližně za 10 minut je kuskus připraven. Na pánvičce si orestujeme cibuli, přidáme na kostičky nakrájené kuřecí maso, česnek, pórek a houby. Jakmile je maso hotové, smícháme s kuskusem tuto směs – ochutíme pepřem, solí a podáváme zdobené petrželkou.
Obrázek: pixabay.com
Komentáře