Čaj lapacho se připravuje z vnitřní živé části kůry stromu, kterou protéká životní energie stromu. Indiáni z Latinské Ameriky používali tuto kůru k úspěšnému léčení rakoviny. Jde o velmi silný antioxidant, který má mimo jiné antibakteriální, antimikrobiální, antiparazitické a antimykotické účinky.
Tento strom roste na území Brazílie, Bolívie, Peru, Paraguayi a severní Argentiny. V této oblasti je možné najít až několik příbuzných druhů, ale červenu kůru má pouze Lapacho Colorado a Lapacho Morado z oblasti And. Tyto vzácné stromy se dožívají až 700 let a dorůstají do výšky 30 metrů. Jeho překrásné květy okouzlují nejen svým vzhledem, ale i omamnou vůní.
Využití čaje lapacho
Lýko tohoto stromu bylo hlavním medicínským zdrojem Inků a dodnes ho využívá kmen Callawaya, který je označován za přímé potomky dávných Inků. Lapacho (lapačo) je unikátní terapeutický bylinkový čaj, který neobsahuje kofein a je bohatý na vitamíny, minerály, železo, vápník, hořčík, mangan, jód, baryum, bór a spoustu dalších látek. Čaj je oblíbený rovněž jako prevence rakoviny. Jeho pravidelnou konzumací přispějete na posílení imunity a zlepšení kvality kostní dřeně. Rovněž snižuje riziko diabetes a bojuje proti různým infekcím (močový měchýř, močové cesty, artritida, nachlazení, chřipky, vaginální kvasinkové infekce a další). Má široký záběr účinků na oslabený organismus, zejména je významný při posílení imunity a detoxikaci organismu. Tomuto čaji se také připisuje pozitivní účinek na zmírnění stavu pacientů postižených HIV.
Jak připravit čaj lapacho
Do 1l vroucí vody dáme 4 lžíce lapacho a necháme ještě krátce vařit (cca 5 minut). Odstavíme a necháme dále luhovat minimálně 15 minut. Čaj se může pít jak teplý, tak studený. Na přípravu tohoto čaje nikdy nepoužívejte hliníkové nádobí ani nevkládejte hliníkovou lžíci. Doporučuje se pít 2 až 3 šálky během dne.
Fotografie publikována se svolením Author: BSGStudio License: Public Domain Dedication http://all-free-download.com/free-photos/
Komentáře