ovoceTřešně a višně. Jde o velmi zdravé ovoce, které je oblíbené hlavně u dětí. Existuje více než 1 000 odrůd jak třešní, tak višní. Lze je jíst přímo ze stromu – tak jsou nejzdravější, ale existuje nepřeberné množství receptů na různé koláče a buchty, které mohou toto drobné červené ovoce obsahovat.

Kde se vzalo, tu se vzalo…

Zajímá vás, kde se vlastně toto ovoce vzalo? Třešně se do srdce Evropy dostaly s Římany ve 2. století našeho letopočtu. V Čechách se potom začaly plně pěstovat od 12. století. Višně k nám přišly později, ale i jejich výskyt zde nebyl neobyčejný už od 14. století.

Ovoce je nejlepší čerstvé

Třešně i višně v sobě skrývají hned několik látek, které našemu tělu velmi pomáhá být zdravé. Jsou například dobrým zdrojem draslíku, který pomáhá srdci udržovat si správný rytmus. Obsahují navíc vitamin C. Pokud znáte někoho, kdo trpí dnou, určitě mu je můžete doporučit také.

Aby se do vašeho těla dostaly všechny látky, je nejlepší jíst třešně i višně čerstvé, tedy ihned ze stromu. Třešně kromě výše zmíněných látek obsahují také železo, zinek, hořčík a další, višně jsou důležitým zdrojem minerálních látek, které působí protizánětlivě.

S čím vším si poradí?

Zmiňované ovoce si díky svým látkám poradí s krevním tlakem, chudokrevností, pomůžou při zácpě, při hubnutí a navíc mají příznivý vliv na pokožku. Jestli trpíte paradontózou, i pro vás je vhodné!

Třešňový koláč

Jako bonus přinášíme recept na třešňový koláč, který je výbornou svačinkou k odpolední kávě.

Ingredience: 350 g třešní, 50 g hladké mouky, 100 g cukru moučky, 5 bílků, vanilku (dle chuti), špetku soli a kakao.

Postup: Mouku a kakao (libovolné množství, doporučuje se 5 polévkových lžic) spolu dáme do mísy a posypeme polovinou přichystaného cukru.  Ve druhé míse ušleháme sníh z bílků a špetky soli. Přidáváme sem i zbylý cukr a vanilku.

Obsahy obou mís pak spojíme a opatrně promícháme, aby nespadl sníh. Těstem pak vyplníme libovolnou formu či plech, který je vymazaný či vyložený pečicím papírem. Povrch uhladíme a naskládáme na něj umyté a usušené třešně.

Koláč pečeme v troubě 20 až 25 minut na 180 °C. Podáváme ho posypaný cukrem.

Fotografie: Cherries Author: Julie licencována pod CC BY 2.0./ www.flickr.com