cibetková kávaTato káva patří mezi nejlepší, nejexotičtější, nejchutnější, nejzdravější, nejzajímavější a má prostě všechny NEJ. Jenže její vznik je poněkud netradiční a nezvyklý, proto může některé milovníky kávy její popíjení odradit.

Ročně se jí vyrobí pouze v rozmezí 500 až 800 kilogramů a její chuť je spíš čokoládovo-karamelová. Má velmi silné a nezaměnitelné aroma i chuť. Oproti klasické kávy, jak jí většinou známe, má cibetková káva i mnohem větší hustotu. Vyrábí se však způsobem, který vás může odradit ochutnat její skutečné kvality. Je pravdou, že pochází z kávových zrn, ale ty nejprve projdou zažíváním malého zvířátka – cibetky.

Kvalita pochází z trávicího traktu cibetek

Právě ony se totiž živí těmi nejkvalitnějšími kávovými zrnky a mezi všemi si vybírají jen skutečně zralé plody. Cibetková káva dalo by se říci, je vyráběná prostřednictvím trávicího ústrojí cibetek. Trus, který cibetky vyloučí je začerstva sesbírán, aby nedošlo k jeho znehodnocení. Domovem těchto roztomilých zvířátek je Malajsie a Indonésie. Přesněji řečeno ostrovy Jáva, Sumatra a Bali. Vyloučené plody se sbírají ve volné přírodě, protože je problém chovat cibetky v zajetí a pak bylo by to nelidské a vytratilo by se celé kouzlo. Ale faktem zůstává, že přicházejí zprávy, že se někde na farmě povedlo uskutečnit chov cibetek, kde si spokojeně produkují tuto světovou specialitu. Nicméně lidská chamtivost nemá hranice a je pravděpodobné, že mnoho těchto zvířátek končí v klecích pouze za jedním účelem. Pokud však má být káva skutečně kvalitní – není nad spokojenou cibetku ve volné přírodě. Kdo to ovšem pozná?  Pokud vás zajímá, jak vzniká proces kávy, čtěte dál.

Cibetky jsou fajnšmekři a vybírají si jen zralé plody

Cibetky zkonzumují celé plody a ty které se nepoškodí ani při jedení vyloučí trávicím traktem ven. V těle cibetky se mimo jiné obohatí tyto plody o enzymy, které štěpí bílkoviny na peptidy a aminokyseliny. Právě díky tomuto procesu, který vzniká při trávení v těle cibetky, získává káva nezaměnitelnou chuť a ztrácí tak původní hořkost. Dále pak procházejí jen jemným pražením, aby co nejvíce vynikla její přirozená chuť. O kávu je obrovský zájem a vyváží se do celého světa. Velká poptávka je především ze strany distributorů a skutečných milovníků a znalců kávy. A jako u každého luxusního produktu si budete muset sáhnout hluboko do kapsy, pokud zatoužíte vychutnat tuto specialitu. 50 gramů cibetkové kávy se pohybuje okolo 700Kč. Velkou zajímavostí pro vás může být i to, že se ostatní krajiny inspirovaly a snaží se kávu produkovat podobným způsobem. Jen k tomuto účelu nevyužívají roztomilé cibetky, ale jiná zvířátka, která žijí na daném území a živí se kávovými zrnky které jsou schopny celé vyloučit. V brazilských pralesech je to třeba papoušek.

Fotografie: Kopi Author:ckdstudios licencována pod CC BY 2.0./ www.flickr.com