Těmto koláčům já osobně říkám odokáč – zkrátka házíte do misky vše od oka a zužijete tak například zbytek kokosové mouky, otevřené balíčky oříšků či semínek, čerstvé nebo mražené ovoce. Samozřejmě vždy tak, aby to nedopadlo jako v případě pejska a kočičky, když vařili dort.
Věřím, že mi rozumíte a děláte to doma podobně. Teď už ale k dnešnímu koláči. Občas se stane, že si recept napíšu, jako v tomto případě.
Recept na makový koláč bez mouky
- 2 vajíčka
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 3 polévkové lžíce Xlitolu nebo jiné sladilo
Tyto 3 ingredience šleháme do pěny, pak přidáme
- 5 polévkových lžíc mandlové moučky
- 130 g máku (z toho je 80 g mletý mák a zbytek je nemletý – mám ráda, když mák křupe)
- Šťáva z půlky citrónu
- Půl kávové lžičky jedlé sody (nebo použijte prášek do pečiva)
- Kávová lžička skořice
- 130 g Skyru nebo jogurt, tvaroh apod. množství řídit podle hustoty těsta
Vymícháme těsto a nalijeme do formy – nahoru pak dáme borůvky nebo i jiné ovoce, mohou být také oříšky nebo nic
Pekla jsem v horkovzdušné fritéze na 160 stupňů 35 minut , ale čas se může měnit v závislosti na použité formě. Nízký koláč potřebuje méně času než forma, která je menší, ale vyšší. Upéci lze bezpochyby i v klasické troubě.
Upečený koláč posypu přes šablonku kokosovou moučkou. Použít můžete i moučkový Xylitol.
Komentáře