Makový koláč bez mouky s borůvkami

Těmto koláčům já osobně říkám odokáč – zkrátka házíte do misky vše od oka a zužijete tak například zbytek kokosové mouky, otevřené balíčky oříšků či semínek, čerstvé nebo mražené ovoce. Samozřejmě vždy tak, aby to nedopadlo jako v případě pejska a kočičky, když vařili dort.

Věřím, že mi rozumíte a děláte to doma podobně. Teď už ale k dnešnímu koláči. Občas se stane, že si recept napíšu, jako v tomto případě.

Recept na makový koláč bez mouky 

  • 2 vajíčka
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 3 polévkové lžíce Xlitolu nebo jiné sladilo

Tyto 3 ingredience šleháme do pěny, pak přidáme

  • 5 polévkových lžíc mandlové moučky
  • 130 g máku (z toho je 80 g mletý mák a zbytek je nemletý – mám ráda, když mák křupe)
  • Šťáva z půlky citrónu
  • Půl kávové lžičky jedlé sody (nebo použijte prášek do pečiva)
  • Kávová lžička skořice
  • 130 g Skyru nebo jogurt, tvaroh apod. množství řídit podle hustoty těsta

Vymícháme těsto a nalijeme do formy – nahoru pak dáme borůvky nebo i jiné ovoce, mohou být také oříšky nebo nic

Pekla jsem v horkovzdušné fritéze na 160 stupňů 35 minut , ale čas se může měnit v závislosti na použité formě. Nízký koláč potřebuje méně času než forma, která je menší, ale vyšší. Upéci lze bezpochyby i v klasické troubě.

Upečený koláč posypu přes šablonku kokosovou moučkou. Použít můžete i moučkový Xylitol. 

 

 

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.