Krupička je asi nejpopulárnějším dětským jídlem. Maminky oceňují její lehkou přípravu, dětem učarují smajlíky z kakaa a nasládlá chuť. Krupice je v podstatě hrubě namletá pšenice. Narazit na ní můžete i pod názvem semolina a to zejména jako přísadu v těstovinách. Pokud chcete koupit krupici v zahraničí, hledejte ji také jako semolinu nebo die Grütze. Netradičním využitím krupičky může být náplň do oblíbeného moučníku – štrúdlu.

Krupicový štrúdl(1 šiška)

Na náplň

  • 500ml mléka
  • 250ml smetany
  • 180 g pšeničné krupice
  • 100 g Korunního cukru krupice
  • 100 g hrozinek
  • 70 g máslových vloček na obložení
  • 50 g másla
  • 50 g mletých mandlí
  • 3 vejce
  • 1 špetka soli
  • máslo na vymazání formy

Na polevu

  • 250ml mléka
  • 100 g Korunního BIO cukru krystalu
  • 1 bal. hotového těsta na závin anebo těsto na závin podle základního receptu.
  • Korunní cukr moučka – mlýnek na posypání

Mléko s máslem a solí přivedeme do varu a za stálého míchání přisypáváme krupici. Vejce rozklepneme a oddělíme bílky a žloutky. Do vychladlé krupicové hmoty postupně přidáme žloutky a smetanu. Nakonec přimícháme zlehka tuhý sníh z bílků a cukr krupici. Těsto na závin vytáhneme natenko, potřeme náplní a posypeme mandlemi a hrozinkami. Štrúdl srolujeme, vložíme do formy na pečení vytřené máslem a obložíme máslovými vločkami. V předehřáté troubě pečeme při teplotě 170 °C přibližně 35 minut, aby povrch zůstal světlý. Mléko s BIO cukrem za stálého míchání přivedeme do varu a nalijeme na štrúdl. Pečeme dalších 15 minut. Nahrubo posypeme moučkovým cukrem.

Obrázek: shutterstock