Krupička je asi nejpopulárnějším dětským jídlem. Maminky oceňují její lehkou přípravu, dětem učarují smajlíky z kakaa a nasládlá chuť. Krupice je v podstatě hrubě namletá pšenice. Narazit na ní můžete i pod názvem semolina a to zejména jako přísadu v těstovinách. Pokud chcete koupit krupici v zahraničí, hledejte ji také jako semolinu nebo die Grütze. Netradičním využitím krupičky může být náplň do oblíbeného moučníku – štrúdlu.
Krupicový štrúdl(1 šiška)
Na náplň
- 500ml mléka
- 250ml smetany
- 180 g pšeničné krupice
- 100 g Korunního cukru krupice
- 100 g hrozinek
- 70 g máslových vloček na obložení
- 50 g másla
- 50 g mletých mandlí
- 3 vejce
- 1 špetka soli
- máslo na vymazání formy
Na polevu
- 250ml mléka
- 100 g Korunního BIO cukru krystalu
- 1 bal. hotového těsta na závin anebo těsto na závin podle základního receptu.
- Korunní cukr moučka – mlýnek na posypání
Mléko s máslem a solí přivedeme do varu a za stálého míchání přisypáváme krupici. Vejce rozklepneme a oddělíme bílky a žloutky. Do vychladlé krupicové hmoty postupně přidáme žloutky a smetanu. Nakonec přimícháme zlehka tuhý sníh z bílků a cukr krupici. Těsto na závin vytáhneme natenko, potřeme náplní a posypeme mandlemi a hrozinkami. Štrúdl srolujeme, vložíme do formy na pečení vytřené máslem a obložíme máslovými vločkami. V předehřáté troubě pečeme při teplotě 170 °C přibližně 35 minut, aby povrch zůstal světlý. Mléko s BIO cukrem za stálého míchání přivedeme do varu a nalijeme na štrúdl. Pečeme dalších 15 minut. Nahrubo posypeme moučkovým cukrem.
Obrázek: shutterstock
Komentáře