Některé to možná překvapí a budou zírat s otevřenou pusou. I já jsem zírala. Už jste slyšeli někdy termín – aquafaba? Že ne? Pak čtěte dál. Já se o ní dozvěděla také teprve nedávno a byla jsem dojatá. V podstatě se jedná o přírodní náhradu za vaječné bílky.

Vhodná je nejen pro vegany, ale i pro osoby trpící alergii na vajíčka a pro všechny, kteří v kuchyni rádi a zdravě experimentují. Pojďme se na to podívat zblízka. Jestliže z jakýchkoliv důvodů nechcete nebo nemůžete použít vaječné bílky, ale přesto máte rádi moučníky a recepty, kde patří sníh z bílků, pak jej lze plnohodnotně nahradit vodou z cizrny a jiných luštěnin.

Kde se aquafaba vzala?

Samozřejmě jako vše, má i aquafaba svého objevitele. Je jim Hus Wohlt, vegan, podnikatel a především však odborník na onu kouzelnou vaječnou náhradu. Tímto svým objevem vyvolal celosvětový zájem o vodu z luštěnin, když předvedl jednoduchý recept na pusinky, kde je klíčovou surovinou sníh z vajec a on je vlastně vůbec nepoužil.

Voda z luštěnin namísto vajec

Pro vaši lepší představu slovo aquafaba vystihuje společný název pro tekutou součást luštěnin: cizrna, fazole apod. Jedná se o nálev v plechovce, který běžně vyléváme, když děláme humus nebo vaříme polévku či jiný pokrm. Použijeme fazole nebo cizrnu a vodu většinou slijeme. Jedná se také o hrášek a dokonce i tofu. Jde o velmi jednoduchou cestu a nevyžaduje k přípravě hromadu času.

Aquafaba se používá pro přípravu sladkých i slaných receptů. Jde o unikátní směs škrobů, proteinů a dalších rostlinných látek, které migrovali ze semen do nálevu během vaření/zavařování. Nálevu se tudíž dostává pestré spektrum emulgátoru a zahušťovacích schopností. Šleháním nálevu se promění na pěnu, chcete-li na sníh (podobný těm z vaječných bílků). Pro lepší představu a pro nevěřící vkládám video. Tak co, zkusíte to také?

Obrázek: pixabay.com