Snad každý člověk byl někdy na někoho naštvaný a je pravda, že ne vždy musí s něčím nebo někým souhlasit. Vyjádření svého názoru je zcela na místě, pokud jej však sdělím s patřičnou grácií. Protože to, co se zdá jednomu nevhodné, může být pro druhého životně důležité. Každý má právo se vyjádřit a jak staré pořekadlo praví „100 lidí a 100 chutí“. Avšak co snad nikdy nepochopím, je lidská omezenost. Pokud chci někoho za něco kritizovat, musím být sám v daném oboru profesionál s mnohaletými zkušenostmi. A pokud si někdo tvrdě vyšlapal cestu k cíli, nemá zapotřebí urážet druhé. Kritiku nebo spíš výtku či radu sdělí tak, aby druhou osobu správně nasměroval, ale nedotkl se jejich citů. Takže není kritika, jako kritika. Může být kritika i prospěšná, ale sdělit ji umí málokdo. Protože takový člověk sám nejlépe ví, že je to dřina dotknout se cílové pásky. Zamyslím se nad tím, že každý musel nějak začít. Kdyby se každý špičkový herec vzdal své kariéry po první kritice, nikdy by se nestal „hvězdou“. Rovněž ne každý musí dosáhnout vrcholu. Nesnažte se být nejlepší, ale dělat věci jak nejlépe umíte. Budete-li dělat něco zajímavého, kritika se stane nevyhnutelnou součástí. Budete kritizováni, protože logicky učební proces zahrnuje chyby. A někteří lidé budou žárlit, protože lidé mají rozdílné názory. Mnozí vám rádi pomohou, jiní naopak chtějí shodit každého, kdo dělá něco jinak. Abyste se úspěšně prosekali džunglí kritiky, je nutné rozpoznat, které jsou ty užitečné, a vyhýbat se těm, které nejsou. Ale hlavně, neztratit svou tvář.
Poslouchejte své srdce
Důležité je, že člověk danou věc nebo práci dělá rád a s nejlepším úmyslem. Proto nikdy nepochopím tyto rádoby chytrolíny, kteří přesně vědí, jak dělat internet marketing, reklamu, psát články, propagovat výrobky, zpívat, kreslit, cvičit, obchodovat, vychovávat děti, opravovat auta atd. Svou zlobu, která má „defakto“ kořeny zcela jinde obrátí na prvního, kdo přijde na ránu a většinou nemá s daným oborem žádné zkušenosti. Tam se vyřádí a možná se jim na chvíli uleví. Ano – jen na chvíli. Protože až bude příležitost a opět bude plný negativ, což takový člověk zaručeně bude, obrátí svůj hněv znovu proti někomu jinému. Takže pokud vám Franta zrovna vytýkal, že vaše polička stojí za bzum, příště vytkne své ženě, že uvařila hnusný oběd. Přitom je dost možné, že by sám lepší polici nevyrobil a neví, kde se nachází doma droždí a jaké ingredience patří do knedlíků, u kterých jeho žena trávila dopoledne. Nebo poličku zkoušel a nikdy jí nedodělal. Odtud také může pocházet zapšklost. Samozřejmě se jedná pouze o přirovnání, ale to nejspíš každý pochopil. Také je docela možné, že by Franta zvládl knedle století a polici, jak lusk, ale komplexy si stejně na vás zahojí, třeba mu odstávají uši a v dětství se mu posmívali. Ať je to jak chce, nikdy se nenechte takovými lidmi otrávit.
Co vysílám, to se mi vrátí
Takto se to bude opakovat stále dokola, než pochopí, že takové chování nevede nikam jinam než k tomu, že ubližuje ostatním, ale hlavně sám sobě. Má to efekt bumerangu a z mého pohledu to bude nejspíš docela vyčerpávající. Zlost, závist, sebelítost, neustálé kritizování ostatních a nenávist jsou destruktivní pocity, které potřebují pro svůj rozvoj a růst potravu. A právě tito paraziti budou takového člověka sžírat, než si uvědomí, že nadáváním na druhé a urážkami se stejně nic nezmění. Nebo si myslíte, že takový člověk díky tomu, že si na někom zchladí žáhu, dosáhne dřív svého vysněného životního cíle? Pokud ovšem nějaký má. Protože pokud by jej měl, nezdržoval by se tím, že bude urážet ostatní a byl by zaměstnaný sám sebou. Jsem přesvědčená, že lze svou energii vybít mnohem pozitivnějším a originálnějším způsobem než je říkat druhým co dělají špatně, jak mají žít, pracovat atd. Když se však zaměříme na život těchto lidí, kteří uštědřují velmi rádi zdrcující kritiku a rady, sami nevědí, jak mají žít a slovo harmonie je pro ně něco nedosažitelného. Kdo ví, zda o nějaké harmonii vůbec někdy slyšeli? Proto si běžte za svými sny a nenechte se nikdy a nikým vytočit!
Fotografie publikována se svolením photostock, Stuart Miles Photography/FreeDigitalPhotos.net
Komentáře