Zázvor patří mezi léčivé a kulinářské rostliny, které jsou známy již po staletí. Jeho účinky, možnosti využití jsme se mohli dočíst v minulém článku. Ale co si tak vypěstovat svůj vlastní zázvor?
Někteří si hned pomyslí, že pěstování je příliš náročné a zdlouhavé. Ale opak je pravdou. Pokud jednou správně zasadíte, potom už jen sklízíte. Jak to tedy je?
Semínka, nebo rostoucí kořen?
Chcete-li si být jistí tím, že sklidíte kvalitní zázvor, rozhodně doporučuji semínka zázvoru. Semínka jsou pečlivě přebírána, někdy i ošetřena proti různým škůdcům, nemocem. Jediný menší problém je to, že zakoupit semínka zázvoru je docela obtížné. Potom vám již stačí kvalitní půda a podmínky. Ale o nich později. Rostoucí kořen má výhodu v tom, že sklízíte rychleji. Zde ale patří několik cenných rad, jaké rostoucí kořeny(správně jsou to oddenky) zázvoru jsou vhodné pro pěstování. Především kořen zázvoru nesmí vykazovat známky hniloby, či nemoci a na koncích jsou viditelné malé pupeny.
Zázvor a podmínky pro pěstování
Zázvor bychom měli pěstovat na takovém místě, kde je chráněn nejen proti mrazu, větru, ale i přímému slunci. Půda by měla mít dostatečnou vlhkost a kvalitní humus. Co byste taky jiného měli čekali od tropické rostliny, že? Takovým místem může být skleník. Nejlepší dobou na výsadbu je podzim, ale i začátek jara. Pokud má zázvor více pupenů, můžeme kořen zázvoru oddělit na několik kusů, ale můžeme ho zasadit i celý. Sadí se zhruba 5 až 10 cm hluboko s rostoucími kořeny směrem nahoru. Ze začátku potřebuje dostatečný přísun humusu (organické hnojivo s pomalým uvolňováním, nebo tekuté hnojivo) a vlhkost.
Sklizeň
Na konci léta, začátek podzimu, kdy dochází ke snižování teploty, začnou listy zázvoru odumírat. Nepřidávejte žádné další hnojivo, výjimečně zalévejte. Nejlepší sklizeň zázvoru je osm až deset měsíců od doby, kdy listy zázvoru opadnou. Pokud začnete se sklizní dříve ( zhruba 4 měsíce od opadání listů), kořen zázvoru může být nazelenalý a ten má menší výraznou chuť, méně cenných vitamínu, minerálů, je menší. Pěstování zázvoru tedy trvá přibližně 2 roky pěstujeme-li ve skleníku, či jinde na zahrádce.
Obrázek: pixabay.com
Komentáře