Člověk nemusí být vegetarián, aby si mohl pochutnat i na jídlech, kde je absence vajec. Takové odlehčení v jídelníčku přijde vhod. Rovněž vám poděkuje vaše trávení, když místo mouky a lepku do něj pošlete živiny a vlákninu. Dokonce i cukrem se vyplatí šetřit. Proto je tento recept určen všem, kteří rádi připravují i lehčí a zdravá jídla.
Použité ingredicence
- Pohanka v suchém stavu 100 g
- Bezlepkové ovesné vločky (mohou být i jiné) 50 g
- Vegetariánská vaječná náhrada nebo kukuřičná mouka 10 g
- Rostlinné mléko 100 ml nebo víc (podle savosti vloček)
- Datle 2 kusy
- Skořice 1 kávová lžička do těsta + skořice na jablíčka podle potřeby
- Lněná semínka 5 g
- Kokosový olej ve spreji
- Jablka 3 kusy
- Hrst mandlových lupínků
Jak na to?
- Pohanku si pořádně propláchnu a namočním den předem (někdy v podvečer)
- Během následujícího dopoledne sliju přes sítko a dám pohanku do misky (nevařím)
- K pohance přidám vločky, nakrájené datle na kousíčky, semínka, kukuřičnou mouku (skvělé je použít místo náhrady či mouky i vanilkový pudinkový prášek), rostlinné mléko a promíchám. Svou roli tady hrají i lněná semínka / nahradí částečně vejce – nezapomeňte na ně
- Připravím si pekáček (já použila dortovou formu) – na dno dám papír na pečení a okraje vymažu olejem
- Dám část těsta, postříkám kokosovým olejem a položím jablíčka (mohou být strouhané nebo i nakrájené)
- Jablíčka opět postříkám kokosovým olejem a posypu skořicí
- Dám další vrstvu těsta a celé zopakuji, vršek ještě posypu mandlovými lupínky
Na závěr: Pokud chcete více vrstev jalíček, pak navyšte množství ingrediencí nebo použijte menší pekáček. Výtečně chutná teplá i studená. Ostatně jako běžná žemlovka…A protože se fantazii meze nekladou, přidat můžete do těsta i další dobroty, jako jsou brusinky, oříšky apod.
Přeji dobré chutnání
Komentáře