Pohanková žemlovka bez vajec a cukru

Člověk nemusí být vegetarián, aby si mohl pochutnat i na jídlech, kde je absence vajec. Takové odlehčení v jídelníčku přijde vhod. Rovněž vám poděkuje vaše trávení, když místo mouky a lepku do něj pošlete živiny a vlákninu. Dokonce i cukrem se vyplatí šetřit. Proto je tento recept určen všem, kteří rádi připravují i lehčí a zdravá jídla. 

Použité ingredicence 

  • Pohanka v suchém stavu 100 g
  • Bezlepkové ovesné vločky (mohou být i jiné) 50 g
  • Vegetariánská vaječná náhrada nebo kukuřičná mouka 10 g
  • Rostlinné mléko 100 ml nebo víc (podle savosti vloček)
  • Datle 2 kusy
  • Skořice 1 kávová lžička do těsta + skořice na jablíčka podle potřeby
  • Lněná semínka 5 g
  • Kokosový olej ve spreji
  • Jablka 3 kusy
  • Hrst mandlových lupínků

Jak na to? 

  • Pohanku si pořádně propláchnu a namočním den předem (někdy v podvečer)
  • Během následujícího dopoledne sliju přes sítko a dám pohanku do misky (nevařím)
  • K pohance přidám vločky, nakrájené datle na kousíčky, semínka, kukuřičnou mouku (skvělé je použít místo náhrady či mouky i vanilkový pudinkový prášek), rostlinné mléko a promíchám. Svou roli tady hrají i lněná semínka / nahradí částečně vejce – nezapomeňte na ně
  • Připravím si pekáček (já použila dortovou formu) – na dno dám papír na pečení a okraje vymažu olejem
  • Dám část těsta, postříkám kokosovým olejem a položím jablíčka (mohou být strouhané nebo i nakrájené)
  • Jablíčka opět postříkám kokosovým olejem a posypu skořicí
  • Dám další vrstvu těsta a celé zopakuji, vršek ještě posypu mandlovými lupínky

Na závěr: Pokud chcete více vrstev jalíček, pak navyšte množství ingrediencí nebo použijte menší pekáček. Výtečně chutná teplá i studená. Ostatně jako běžná žemlovka…A protože se fantazii meze nekladou, přidat můžete do těsta i další dobroty, jako jsou brusinky, oříšky apod.

Přeji dobré chutnání 

 

 

 

 

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.