K sváteční atmosféře patří vůně stromečku, vánoční melodie v nákupním centru i večírky a setkávání s rodinou. U někoho Vánoční náladu navodí až, když Mikuláš donese pomeranče. Oranžové plody jsou původem z Asie, ale i v České kuchyni si našly své místo.

Využijte jejich sladkou dužinu plnou šťávy a kůru nevyhazujte. Uděláme si z ní kandovanou dobrotu, která poslouží jako doplněk do dalších receptů, nebo k mlsání.

Kandovaná pomerančová kůra

Prababička nechávala kůru 3 dny před vařením máčet. My si ale ukážeme kratší postup, který v uspěchané době zabere asi tři čtvrtě hodinky.

  • 2 bio pomeranče s chemicky neošetřenou kůrou
  • 100 g biocukru z řady Korunní cukr
  • 150 ml vody
  • hořká čokoláda, biocukr z řady Korunní cukr na obalení

Pomeranče pečlivě omyjeme a oloupeme. Výsledná váha záleží na tom, jak velké pomeranče koupíme. Kůru nakrájíme na drobné kostičky či proužky. Ideálně nenecháváme mnoho bílých částí. Do hrnce napustíme studenou vodu, přidáme kůru a přivedeme k varu. Krátce povaříme a slijeme, proces opakujeme asi třikrát.Cukr rozvaříme s vodou a do nálevu přidáme kůru. Vaříme, dokud slupky nezesklovatí a voda se téměř neodpaří. Slijeme přes cedník a rozprostřeme na pečicí papír a necháme oschnout. Poté můžeme máčet v čokoládě nebo obalit v cukru.Uchováváme v suchu, temnu a bez přístupu vzduchu.

Nepečené pomerančové kuličky z kůry

  • 1 hrnek Korunního cukru moučka
  • 100 g kandované pomerančové kůry
  • 0,5 hrnku strouhaných lískových oříšků
  • lžíce kakaa
  • 2 lžičky rumu
  • 2 bílky

Kandovanou pomerančovou kůru nakrájíme na drobné kostičky, přidáme cukr, oříšky, kakao, rum a pro spojení syrové bílky. Uhněteme těsto (je-li vlhké, přidáme ještě trochu strouhané housky nebo piškotových drobků), ze kterého tvoříme menší kuličky, obalujeme v kakau nebo oříšcích a necháme proschnout. Uchováváme v chladnu nejlépe v ploché nízké papírové krabici tak, aby se kuličky neslepily k sobě.

Obrázek: pixabay.com