Léto definitivně skončilo a o pár dní dříve k nám přišel podzim. Nejbarevnější ze čtyř ročních období. Podzim přináší studené rána, teplé balí léto, deštivé počasí, ale také dobu dozrávání různých plodů. Jejich vůně se nesou na daleké vzdálenosti. Je to především vinná réva, která má svou neodolatelnou vůni. Sladkou, jemnou vonící po divokých malinách, či ostružinách.
Ochutnali jste burčák?
Dřív než se z vinné révy stane kvalitní víno, můžeme z ní také připravit pravý burčák. Burčák je částečně zkvašená vinná réva, která obsahuje malé množství alkoholu, bohatého vitamínu B, přírodních kvasinek a další. Je to čistě přírodní, zdravé pití. Pojem burčák zná Čech, Slovák, Polák, Němec, Rakušák, ale v ostatních zemí vůbec netuší, co je to za slovo. O burčáku je napsáno mnoho článků, vydalo se několik knih a stejně málokterý z nás ví, co všechno pro nás burčák znamená a jaký je ten pravý.
Proč je důležité pít burčák
- je lékařsky doloženo, že pití burčáků má malý příznivý vliv na srdce a cévy
- díky vysokému obsahu vitamínu B dodává našemu tělu správnou funkci nervové soustavy. Jsme klidnější, vyrovnanější.
- má úspěch také v kosmetice, kdy působí na naše nehty, vlasy ale také kůži
- v neposlední řadě jsou to cenné kvasinky, které napomáhají správné funkci střev
Jak poznám kvalitní burčák?
Kvalitní burčák nekoupíte někde u cesty, ale v prodejně s vínem, či na různých vinných festivalech a jiných oslavách. Jeho barva musí být krásně žlutá. Perlení musí být zřetelné na první pohled. Perlení neboli burčení je oxid uhličitý, který se uvolňuje při procesu kvašení. Burčák by neměl na dně láhve, či PET obsahovat „kal.“ Vůně má být svěží, vonící po hroznových vínech a nejdůležitější je jeho chuť. Chuť lahodného, sladkého, lehkého vinného moštu.
Fotografie: burčák Author: Andy Lackovic licencována pod CC BY 2.0./ www.flickr.com
Komentáře