Teplé nápoje přijdou v zimě vhod. Nealkoholické i ty, které alkohol obsahují. Chutnat budou vám i vašim hostům. Přinášíme vám dva velmi chutné recepty na teplý punč z brusinek a granátového jablka, kde nechybí tolik oblíbené červené víno a dokonce i rum. Druhý recept je na citrusový punč s ginem.

Teplý punč z brusinek a granátového jablka

  • 500 ml brusinkový džus
  • 500 ml džusu z granátového jablka
  • 1 litr červeného vína
  • 1 granátové jablko
  • 1 pomeranč
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 tyčinky celé skořice
  • 5 ks hřebíčku
  • 5 hvězdiček badyánu
  • 250 ml 80 % rumu
  • 250 g Korunního cukru krystal
  • Větvičky rozmarýnu
  • Kostky ledu

Brusinkový džus a džus z granátového jablka nalijeme do velkého hrnce spolu s červeným vínem. Pomeranč rozkrojíme napůl, jednu půlku nakrájíme na kousky a druhou vymačkáme. Totéž uděláme s granátovým jablkem, u kterého předně vydlabeme semínka a vše přidáme do hrnce s tekutinou. Z vanilkového lusku vyškrábeme dřeň a přimícháme ji spolu s cukrem a zbylým kořením. Směs zhruba 15 minut pozvolna zahříváme na mírném ohni, aniž bychom ji přivedli k varu!  Následně hrnec sundáme z plotny a necháme 2 hodiny odstát, přilijeme rum a necháme 2 hodiny odstát. Punč zamícháme a podáváme v šálcích s kousky pomeranče, tyčinkami skořice a ledem.

Citrusový punč s ginem

  • 4 grapefruity
  • 4 červené pomeranče
  • 80 g Korunního cukru hnědého
  • 4 hřebíčky
  • 1 čajová lžička mletého muškátového oříšku
  • 200 ml ginu
  • 1 citron a 1 pomeranč
  • 6-8 větviček rozmarýnu

Vymačkejte grapefruity a červené pomeranče. Na pánvi rozehřejte hnědý cukr, přidejte šťávu z citrusů, hřebíček, muškátový oříšek a přiveďte k varu. Odstraňte hřebíček a přilijte horkou šťávu k ginu. Citron a pomeranč nakrájejte na kolečka či měsíčky, přelijte horkým punčem a ozdobte snítkou rozmarýnu.

Obrázky: pixabay.com