Ten nejlepší recept na vanilkové rohlíčky se dědí z generace na generaci. Pojďte k němu zahrnout další a vyberte si z rohlíčkového tria. Věříme, že všechny tři recepty vás osloví a ještě dnes se pustíte do pečení…

1. Šťavnaté karamelové rohlíčky

Doba přípravy: 45 minut + 3 hodiny na vaření
Náročnost: 
Cena: 146,-

Těsto

  •  210 g hladké mouky
  • 140 g mletých ořechů
  • 70 g Korunního cukru na pečení
  • 140 g másla
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 žloutky
  • citronová kůra

Krém

  • 397 ml slazeného kondenzovaného mléka
  • 250 g másla

Na ozdobení

  • čokoládová poleva

Z mouky, tuku, cukru na pečení, ořechů, kakaa, žloutků a citronové kůry vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme půl hodiny v ledničce. Těsto vyválíme a pomocí formičky vykrajujeme rohlíčky. Vyskládáme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme dorůžova na 180 °C.

Uzavřenou plechovku kondenzovaného mléka ponoříme do vody a vaříme cca 3 hodiny, získá tak krásnou čokoládovou barvu. Mléko necháme vychladnout a vyšleháme s máslem na hladký krém. Pomocí cukrářského sáčku nastříkáme krém na rohlíčky, a nakonec jeden po druhém namáčíme do čokoládové polevy. Může být i bílá, získáme tak kontrastní optický efekt.

Tip: Když si před namáčením do čokolády rohlíčky namrazíme, práce půjde lépe od ruky.

 

2. Luxusní pařížské rohlíčky

Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: 
Cena: 153,-

Těsto

  • 4 bílky
  • 280 g Korunního cukru na pečení
  • 150 g vlašských ořechů
  • 10 g hrubé nebo polohrubé mouky (ano, skutečně jen 10 g)

Krém

  • 125 ml mléka
  • 75 g Korunního bio cukru krystal
  • 1/2 vanilkového cukru
  • 1 žloutek
  • 2,5 lžíce dětské krupice
  • 1 lžíce kakaa
  • 250 g máslo
  • 100 g Korunního cukru na pečení

Na ozdobu

  • čokoládová poleva
  • cukrářské zdobení

Nejprve si připravíme čokoládový krém. Mléko, oba cukry, žloutek, dětskou krupici a kakao svaříme na hustou kaši a necháme vychladit.

Pak si připravíme rohlíčky. Nad parou ušleháme bílky s cukrem na pečení do zhoustnutí. Odstavíme a přimícháme mleté ořechy a mouku. Na plechu vyloženém papírem na pečení tvarujeme zdobičkou proužky a pečeme na cca 150 °C dohněda.

Zvlášť v mixeru vyšleháme máslo s cukrem moučka a přidáme vychlazenou čokoládovou hmotu. Vyšleháme do hladkého krému, kterým nazdobíme rohlíčky. Pak necháme ztuhnout, nakonec polijeme čokoládovou polevou a dozdobíme dle našich preferencí.

3. Jednoduché stříkané rohlíčky

Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: 
Cena: 117,-

  •  360 g másla

  • 110 g Korunního cukru na pečení

  • 1 vanilkový cukr

  • 3 žloutky

  • 460 g nahřáté hladké mouky

  • pikantní marmeláda (např. rybízová)

  • rozpuštěná čokoláda

Utřeme máslo s oběma cukry, přidáme žloutky a do vyšlehané směsi přidáme nahřátou mouku (lze nahřát např. v mikrovlnce). Naplníme sáček se zdobicím tryskou a na vymazaný nebo papírem na pečení vyložený plech stříkáme rohlíčky. Pečeme na 170 °C dorůžova. Opatrně sundáme z plechu, jsou křehké.

Vychladlé slepujeme zavařeninou, necháme zatuhnout (třeba přes noc).

Na závěr namočíme oba konce rohlíčků v čokoládě.