Whisky je alkohol. Je to pálenka ze sladového ječmene. Neobsahuje žádný cukr, barviva, éčka. Jen vodu. Proto se také pravá whisky pozná – je průzračná. Barvu dodává až zrání v sudu, které podle Skotů musí být minimálně tři roky.
Přinesli ji mniši
Do Skotska přinesli whisky mniši už v 5. století. Tehdy byl tento nápoj určen pouze pro léčbu. O výrobě whisky mimo klášter se píše až v roce 1494. Tehdy nápoj nesl název „Aqua vitae“, tedy živá voda. Přesněji to nebylo označení jen pro whisky. Ve středověku se tak říkalo pro každý destilovaný alkohol.
Dieta
Pokud držíte dietu, rozhodně skotská jako alkohol vyhrává. Jako jeden z mála alkoholů neobsahuje žádný tuk ani cukr. V žádném případě tedy neztloustnete!
Přínos pro naše zdraví
Skotská whisky obsahuje velké množství antioxidantů, díky kterým můžete bojovat proti rakovině. Navíc při pravidelném pití dvou malých panáků whisky denně snížíte šanci mrtvice a demence. Také tak můžete předcházet alzheimerově a parkinsonově chorobě.
Whisky a led?
Pravda je ta, že led do whisky nepatří. Takový trend přišel až s expanzí tohoto nápoje do USA. Led tlumí chuť whisky a ředí ji. Na druhou stranu, občas se do skotské whisky pár kapek vody přidalo. Prý to zvýrazní slabší chutě díky potlačení alkoholové chuti. Ale voda se přidává do těch silnějších whisky, ne do těch základních, které obsahují 40% alkoholu, což je minimum.
Ne vždy narazíte na chuťově dobrou skotskou. Pokud si ovšem dáte pravou ze Skotksa, nešlápnete vedle. Právě Skotsko je totiž největším světovým výrobcem tohoto alkoholového nápoje a dodává jej do celého světa.
Fotografie publikována se svolením Suat Eman. Photography/FreeDigitalPhotos.net
Komentáře