vínoMilovníci romantických a pohodových večerů u sklenky dobrého vínka jistě uvítají pár informací ohledně podávání a skladování. Nemusíte být odborník, ale můžete se pasovat do role skvělého hostitele, kterého jen tak něco nepřekvapí. Každé víno by při servírování mělo mít správnou teplotu, aby vynikly jeho specifické vlastnosti a chuť. Někdo ho dává  vychladit do lednice, jiný skladuje někde v baru s alkoholem či ve sklepě. Je to dáno tím o jaký druh se jedná. Zda bílé, růžové nebo červené. Tento oblíbený alkoholický nápoj neservírujeme pouze podle druhu jídla, ale také by mělo mít správnou teplotu.

K jakému jídlu, jaké víno?

Zelenina – suché bílé a perlivé

Měkké sýry – sladké bílé, archívní a perlivé

Tvrdé sýry – sladké bílé, perlivé, středně i sytě červené víno

Ryby – suché bílé, archivní a perlivé víno. K tučným rybám pak světle červené

Bílé maso – světle a středně červené víno, archívní

Mastné potraviny – sladké bílé, světle, středně a sytě červené víno

Sladké pokrmy – sladká vína

Nakládané houby  – suché bílé, světle a středně červené víno

Červené maso – středně a sytě červené víno

Jak víno správně podávat

Červené 

  • sklenice by měla být uzavřená, aby neunikalo aroma. Říká se jí burgunka
  • chladíme na 16 – 18°C (pokojová teplota)
  • podáváme v 0,1 nebo 0,2 litru

Těžké červené 

  • podáváme ho v Římském poháru
  • víno se nechladí, jen se temperuje na pokojovou teplotu
  • podáváme v 0,1 nebo 0,2 litru

Bílé 

  • podáváme v otevřené sklenici – tokajce
  • chladíme na 8 – 12°C (suchá 8°C, polosuchá 10°C, sladká 12°C)
  • podáváme ho v 0,1 nebo 0,2 litru

Šumivé víno

  • sklenice by měla mít tvar misky, špička či flétna, aby mohly bublinky postupně unikat
  • chladíme na 4 – 7°C (rozhoduje o tom obsah cukru)
  • podáváme v 0,1 nebo 0,2 litru

Fotografie publikována se svolením Apolonia, Photography/FreeDigitalPhotos.net