Tip na svačinku – Celozrnný žitný chléb s olivami, ořechy a dušenými hříbky

Celozrnný chléb jsem zvolila s chia a lněnými semínky, ale je na vás, kterému typu pečiva dáváte přednost. Žito obsahuje více vlákniny, vitamínů i minerálů. Pokud budete chtít ještě o level zdravější pečivo, pak je to žitný kváskový chléb se semínky.

Pečivo z celozrnné žitné mouky je spojováno s řadou přínosů pro zdraví – lepší zdraví trávicího traktu, přínos pro zdraví srdce a lepší kontrola hladiny cukru v krvi. Ne každému však musí vyhovovat či chutnat. Pokud nemáte žádná zdravotní omezení a tento typ pečiva vám chutná, pak jej neváhejte pravidelně zařazovat do jídelníčku.

Použité ingredience

  • Pečivo z celozrnné žitné mouky
  • Jakýkoli krémový sýr
  • Olivy s cheddarem (nebo zvlášť olivy a sýr)
  • Pekanové ořechy (nebo jiné)
  • Hříbky dle vašeho výběru
  • Lněný olej (kvůli omega-3)
  • Koření: sůl, pepř, kmín, tymián

Postup

  • Každý plátek chleba potřu sýrem a pokapu lněným olejem
  • Přidám ve vodě dušené hříbky, které jsem ochutila kmínem, pepřem, tymiánem a solí – dusím do vypaření tekutiny (přibližně 10 minut)
  • Na hříbky uložím olivy a sýr i pekanové ořechy

TIP: Místo sýra můžete použít avokádo, které si rozmačkáte vidličkou a přidáte rovnou lněný olej, který je právem považován za přírodní zázrak.

Gabriela Kortová

Gabriela Kortová

Zdraví, síla a vitalita nejsou otázkou věku. Jsem žena 50+, která se sportu věnuje již 15 let. Mám odborné vzdělání v oblasti výživy a doplňků stravy a mou vášní je inspirovat další ženy, aby se cítily lépe ve svém těle. Sdílím zkušenosti, píšu články a ukazuji, že i po padesátce může být život plný energie.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.