Tyhle moučníky mám moc ráda. Sice jeho příprava trvá delší dobu, ale zachovají si šťavnatost, vitamíny – pokud do těsta přidáte strouhané jablko, červenou řepu, mrkev nebo cuketu. V tomto sice zrovna žádné ovoce ani zelenina není, ale vy si jí tam klidně přidat můžete. Mimo jiné mi vyhovuje, že do hrnce vložímm těsto, načasuji a nemusím se bát, že se spálí. Po návratu domů je moučník hotový. Stačí vyklopit z hrnce a ozdobit.
Já mám vyzkoušené pomalené moučníky v multifunkčním hrnci crockpot express a potom v klasickém loudáčku (pomalém hrnci). V multifunkčním hrnci na program pomalého vaření dávám 2 hodiny. V klasickém loudáčku přidávám 10 minut navíc. Co hrnec, to jinak nastavená teplota, proto si každý musí vyzkoušet časy sám. Mimo jiné loudáčky mívají teplotu nastavenou nižší, oproti multifunkčním hrncům.
Kdy ještě využijete moučník na pomalý program? Třeba na chatě, kde nemáte sporák. Pak stačí vzít sebou tento šikovný hrnec a nejenže v něm uvaříte oběd, ale i připravíte moučník k odpolední kávě.
Co budete na moučník potřebovat?
- 2 hrníčky špaldové mouky (hladká a celozrnná 1:1)
- 4 polévkové lžíce Xylitolu
- Polévková lžíce koření na perník
- Kávová lžička skořice
- 1 větší vajíčko (nebo 2 malé)
- 7 polévkových lžíc kokosového oleje
- 2 polévkové lžíce kakaa nebo karobu
- 1 kávová lžička jedlé sody nebo prášek do pečiva
- Mléko – podle potřeby
- Hrstku čokoládových hoblinek do těsta
Postup
Vymícháme hladké těsto a na závěr vmícháme čokoládové hoblinky. Těsto nalijeme do formy (hrnce), který vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Případně vložte papír na pečení alespoň na dno hrnce. Záleží jaký materiál má nádoba v hrnci. Já mám s nepřilnavým keramickým povrchem a vyklopím vždy bez problémů. Nasadím poklici, nastavím si program slow cook (pomalé vaření) a manuálně upravím na 2 hodiny.
A to je zatím celé. Můžete jít uklízet, zajít si na nákup, zacvičit, vyzvednout dítě ze školky. Po ukončení programu chvíli vyčkejte, perník vyklopte a ozdobte dle vlastního uvážení. Já jsem ještě cik cak polela čokoládou, posypala sušenými malinami a ozdobila čokoládovými srdíčky. Podáváno s pampeliškovou kávou.
Přeji dobré chutnání
Komentáře