Vláknina ve stravě – máte jí dostatek?

Vláknina ovlivňuje funkci střev. Vlákninu rozeznáváme rozpustnou a nerozpustnou. Nerozpustná vláknina zvětšuje objem stolice, působí proti zácpě a má příznivý účinek na některá střevní onemocnění (hemoroidy, divertikulitidu). Rovněž preventivně působí proti rakovině střev. Příznivý účinek v redukční dietě je dán i rychlejším pocitem sytosti.

Rozpustná část vlákniny zase zpomaluje vyprazdňování žaludku, trávení a vstřebávání potravin s vlákninou. Dalším příznivým účinkem rozpustné vlákniny je snížení krevních tuků – cholesterolu i triglyceridů. Ve střevě dochází k vazbě cholesterolu a žlučových kyselin na složky vlákniny a k jejich vylučování do stolice. Přijímat bychom měli oba typy vlákniny.

Rozpustná vláknina spolu s vodou vytváří hustý gel. Zpomaluje vstřebávání glukózy a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Zdroji rozpustné vlákniny jsou například: ovesné vločky, ořechy, luštěniny (hrách a fazole), obiloviny, různá semínka, psyllium, brambory a některé druhy ovoce jako např. jahody, jablka, citrusy či borůvky.

Nerozpustná vláknina se ve spojení s vodou nijak nemění, zůstává stejná. Díky tomu pomáhá trávení a snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Nachází se zejména v celozrnných potravinách, hnědé rýži, obilovinách, bramborách, květáku, cuketě, fazolových luscích a v mrkvi.

Doporučený denní příjem obou forem vlákniny je 25-30g za den na dospělou osobu

Mnohé potraviny obsahují oba typy vlákniny (rozpustnou i nerozpustnou)

Rizika z nedostatku vlákniny

Obezita, nadváha, zácpa – hemoroidy, nádorové onemocnění střev a konečníku, riziko cukrovky, zvýšený cholesterol, kardiovaskulární choroby, žlučové kameny

Až 98 % Čechů trpí nedostatkem vlákniny! Přijímá s bídou 10-15g vlákniny za den!

Vláknina je nezbytná pro naše střeva a vnitřní prostředí. Udržuje optimální hladinu bakterií, podporuje mikroflóru prospěšnou pro fungování střeva. Je-li ve stravě vlákniny nedostatek, trávenina prochází tlustým střevem velmi pomalu, vázne, a tak vzniká zácpa. Po delším období začíná trávenina ve střevě hnít.

Fotografie: Pixabay

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.