Sklenice na víno nejsou pouze o vzhledu. Správně zvolený tvar a typ skleničky zajistí dokonalý požitek z dobrého vína. Na stranu druhou špatnému vínu nepomůže ani sebelepší sklenice. A dobré jak-vybrat-sklenice-na-vinovíno ve špatně zvolené sklence nebude moci nabídnout vše, co nabízí: barvu, vůni a chuť. Tím se ošidíte o část požitku z pití tohoto lahodného moku.

Dlouhá stopka není u skleniček na víno pouze pro parádu. Má za úkol zamezit nadměrnému ohřívání vína teplem dlaně. Sklenice k podávání vína by měla být tenkostěnná a zásadně z čirého skla. Pouze tak lze správně posoudit čistotu i barvu vína. Z tohoto důvodu nejsou vhodné sklenice z broušeného skla, sklenice s reliéfem či výraznou malbou. Dále rozeznáváme sklenice na červené a bílé víno, portské (dezertní) víno a šumivé víno. V dnešním článku si objasníme, které skleničky se hodí k jakému typu vína.

Sklenice na víno bílé + červené

Sklenička pro bílé víno by měla mít tvar tulipánu. Baňaté tělo se směrem k hrdlu zužuje, aby mohly lépe kumulovat obsažené aromatické látky. Tento proces je velmi důležitý, jelikož bílé víno je méně aromatické než červené. Bílé víno se podává chladnější a sklenku s tímto mokem častěji pijeme a doléváme. Nalijete-li do této sklenice vínowhite-wine-848268_640 červené, uzavřený tvar způsobí, že po přičichnutí ucítíte více koncentrovaný alkohol, jenž se odpařuje – to může bohužel přehlušit aroma vína.

Aby se mohl rozeznít koncert chutí a vůní červeného vína, je vhodná sklenice na víno s co nejširší hladinou. Pro servírování červeného vína se hodí sklenice typu balón. Širší otvor nahoře usnadní provzdušnění vína. Sklenice se plní do jedné třetiny, aby bylo možné s ní zakroužit. Díky tomuto úkonu se uvolní aromatické látky, které si vychutnáte, když přičichnete ke sklenici.

Skleničky na dezertní víno

Na dezertní tedy portské víno existují speciální sklenky střední velikosti. Tvarem připomínají tulipán. Zvolíte-li speciální skleničky určené na portské víno, můžete si být jisti, že si užijete dokonalou symfonii vůně, chutě a nezaměnitelnou barvu.

Sklenky na šumivý sekt

Perlivé aneb šumivé víno podáváme v píšťalách či flétnách. Jejich štíhlé tělo je ideální pro pozorování perlení vína, ale rovněž pěny při nalévání sektu. Úzké hrdlo sklenice napomáhá shromažďování aromatických perlive-vinolátek, podobně jako je tomu u sklenice tvaru tulipán na bílé víno. Jemné tečky a rýhy na dně sklenky (tvořené laserem) umocňují uvolňování bublinek, jež vytvoří ve víně dokonalé provazce. Sekt naléváme přibližně do třetiny sklenice.

Rady a tipy pro správné servírování vína

Bude-li to jen trochu možné, dodržujte doporučenou teplotu servírování. Šumivá vína by měla být nejchladnější, svědčí jim teplota kolem 4 až 6°C. Pro bílá suchá vína je vhodná teplota okolo 5 až 7°C, ta sladší o něco vyšší 10 až 12°C. Uvedená teplota vyhovuje i mladým červeným vínům. Teplota pro zralá červená vína by se měla pohybovat okolo 14 až 16°C. Pro růžová vína je ideální teplota 7 až 9°C. Po otevření nechejte víno chvíli prodýchat. Menší skleničky nalévejte zhruba do třetiny, větší pak do čtvrtiny, aby se mohl buket plně rozvinout.

Obrázek: pixabay.com