Jedná se o jídlo velmi rychlé, zdravé a lehké. Patří spíš mezi oblíbené vegetariánské recepty, ale to neznamená, že není vhodné pro všežravce. Bruschetta je známá již od 15. století a původem je ze střední Itálie. V Itálii si jí velmi často připravují na grilu, ale my si dnes prozradíme jak jí udělat doma na sporáku. Rajčata jsou velmi zdravá a vhodná i do redukčních diet a očisty organismu, protože mají antioxidační účinky. Blahodárně působí na potíže s prostatou a jsou vhodným stravovacím doplňkem u osob s nemocemi srdce, krevního oběhu a poruchou látkové výměny. V kombinaci s česnekem snižují rajčata jeho dráždivé účinky, což se týká přesně dnešního receptu. Bruschetta se hodí na snídani, jako předkrm, ale i lehká večeře.
Potřebné ingredience
- 2ks Rajčata – nejlépe poloměkká
- Česnek – jeden stoužek
- Mořská sůl
- Drcený pepř
- Bazalka – tři lístky
- Olivový olej – jen pár kapiček
- Celozrnný chléb
- Parmazán na zdobení, ale nemusí být
Postup přípravy
Rajčátka si nakrájíme na jemno, čím drobnější tím lépe. V misce nakrájená rajčátka ještě trochu pomačkáme vidličkou, aby z nich vytekla šťáva, a tu slijeme do skleničky. Přidáme prolisovaný česnek, bazalku, sůl a pepř – vše orestujeme krátce na pár kapičkách olivového oleje. Pokud nemáte rádi příliš silné aroma česneku, může se nejdřív orestovat česnek a pak přidat zbytek ingrediencí. Tímto česnek nebude mít taktovou intenzitu. Původní Italský recept se připravoval bez vaření, aby si rajčata, bylinky a česnek zachovaly co nejvíce vitamínů. Pokud vám rajčata na pánvi pustí ještě šťávu tak jí také slijte do sklenice. Šťávu můžete vypít nebo použít do jiného receptu.
Nyní si opečeme na toasteru celozrnný chléb do zlaté barvy, aby byl hezky křupavý, a naneseme na něj rajčatovou směs. Konzumujeme ihned, aby toast zůstal křupavý a nerozmočil se.
Fotografie publikována se svolením tiramisustudio Photography/FreeDigitalPhotos.net
Komentáře