Milujete letní grilování? Vaší nejoblíbenější místností v bytě či domě je kuchyně? Rodinu či přátelé překvapujete jednou specialitkou za druhou? Pak jste jistě mistry ve svém oboru. Protože se lze v kuchyni naplno realizovat a zároveň připravit takové pochoutky, za které by se nemuseli stydět ani v restauracích oceněných Michelinskou hvězdou, jistě nám dáte za pravdu, že nejrůznější druhy koření jsou vaším „denním chlebem“. Bohužel řada kupovaných kořenících směsí je plná „éček“, glutamátů a soli. Proč si tedy nevyrobit vlastní kořenící směs do polévky nebo na gril? Máme pro vás několik famózních kombinací a praktických návodů.
Kořenicí směs na gril
Grilované masíčko, zelenina nebo snad ovoce? S touto po domácku vyrobenou grilovací směsí posunete chuť pokrmů na zcela novou úroveň.
Co budete potřebovat: špetku soli, kari, směs sladké a pálivé papriky, nastrouhaný muškátový oříšek, sušené oregano a bazalku, černý a růžový pepř a lžičku celého kmínu.
Příprava: směs můžete podrtit v moždíři nebo ji nasypat do elektrického či klasického mlýnku. Maso či zeleninu zbavte přebytečné vody a okořeňte těsně před položením na gril.
Kořenící směs na Čínu
Milujete sladkokyselé variace? Tak to určitě nedáte dopustit na lahodnou čínskou a thajskou kuchyni. Pokud si chcete připravit „Čínu“ podomácku, vyzkoušejte následující kořenící směs:
Co budete potřebovat: 3 lžíce kardamomu, lžičku mořské soli, 3 lžíce mletého sušeného zázvoru, 1 lžíci kari, 2 lžíce kurkumy, 2 lžíce koriandru, 1 lžíci nového koření, 1 lžíci kajenského pepře, lžičku skořice a lžičku namletého muškátového oříšku
Příprava: také tuto směs můžete buďto podrtit v moždíři nebo ji nasypat do mlýnku na koření. K masu či zelenině přidejte trošku sladké sójové omáčky a vedle nešlápnete ani se lžičkou medu.
Kořenící směs do polévek
Na klasické polévkové směsi zapomeňte. I ty jsou totiž plné umělých barviv a dochucovadel, včetně všudypřítomné soli. Raději si připravte domácí směs, která je vhodná jak do vývaru, tak do hustých a vydatných polévek.
Co budete potřebovat: 4 lžíce sušené petržele, lžička mořské soli, 3 lžíce sušeného česneku, 1 lžíci majoránky, 1 lžíci tymiánu, 1 lžičku černého pepře, 2 lžíce libečku, 1 lžičku nového koření a pro žlutější barvu vývaru můžete přidat lžičku kari nebo kurkumy.
Příprava: Jednotlivé suroviny přidejte buďto přímo do základu vývaru nebo opět podrťte a dochuťte až na závěr. Mějte na paměti, že vývar by nikdy neměl vřít, pouze maličko probublávat.
Komentáře