Vánoce jsou svátky klidu a míru, ale také skvělého jídla. Spousta z nás se na Vánoce těší, ale zároveň se děsí přibraných kil, která během svátků doslova naskakují sama. Přemýšleli jste někdy nad tím, kde se tradice pečení vánočního cukroví vzala? Připravili jsme pro vás historický exkurz!
Vánoční cukroví v dobách našich babiček a v dobách jejich babiček vypadalo úplně jinak, než jak ho známe dnes. Jiné bylo u bohatších rodin, jiné u chudších. Někdy se do sladkostí dokonce přidávalo nezvyklé koření, jako je pepř nebo česnek.
Sladká historie
Tradice pečení cukroví je stará více než 500 let. Dříve jej lidé pekli proto, že věřili v jeho tajemnou moc, která má ochránit rodinu, zvířata, ale i dům před temnými a zlými silami. Z těsta se vykrajovala zvířátka, která symbolizovala zvířata ve stodolách, kolečka zase byla symbolem slunce. Nedávalo se však na stůl, ale rozvěšovalo se:
- na ovocné stromy, aby byly v příštím roce plodné,
- na domy, aby se jich drželo štěstí,
- na chlévy, aby byla zvířata zdravá.
Kuriózní cukroví
Protože pro mnoho chudých lidí byl cukr a mouka nedostatkovým zbožím, vyrábělo se ze sušeného ovoce, které se spojovalo medem. Nejčastěji mělo tvar figurek a panáčků, se kterými si mohly hrát děti, a poté je také sníst. Med k Vánocům neodmyslitelně patřil, a to zejména proto, že se z něj pekly medové perníčky. Jejich tradice sahá až do 13. století.
V bohatších rodinách se do něj přidávalo vzácné koření, kterého bylo nedostatek. Často se do receptů přidával pepř nebo česnek. V současnosti se za kuriozitu považuje cukroví, do kterého se přidává chilli společně se smetanou.
Věděli jste, že: O pojmenování perníku se postaralo koření pepř, které se do něj přidávalo.
Pečení vánočních dobrot
Příprava cukroví probíhala buď pečenou nebo nepečenou formou. Mezi nepečené patřilo to, které se slepovalo medem a bylo nejčastěji připravené ze sušeného ovoce. Pečené cukroví hospodyňky připravovaly v troubách a pecích. Museli si však dávat dobrý pozor, aby se jim nespálilo. Jedna z legend totiž praví, že pokud hospodyňka spálila cukroví, měla do roka zemřít.
Pokud je někdo pověrčivý, může připálenému cukroví předejít třeba tím, že si nastaví správný pečící program nebo si hlídá čas kuchyňským budíkem. Kromě toho je také důležitá řádně vyčištěná trouba za pomocí Fixinela perfekt kuchyň, která se postará, aby vaše cukroví nenasáklo „vůní“ včerejšího pečeného masa. Z trouby odstraní mastnotu a usazeniny. Stačí ji nastříkat na znečištěné místo a nechat působit jen 20 minut (při silnějším znečištění o trochu dále). Pak už stačí místa důkladně umýt vodou a máte hotovo!Čistá trouba hraje při pečení vánočního cukroví důležitou roli, která se odrazí na celé atmosféře Vánoc.Užijte si Vánoce s delikátním cukrovím bez připálenin.
Obrázek: pixabay.com
Komentáře