Těm, kdo žijí zdravým životním stylem, není nutné představovat co to je. Pro mnohé je to však stále velká neznámá. Pojďme se tedy podívat blíže na glykemický index potravin. Značí se zkratkou GI.
Tato teorie v podstatě spočívá v tom, že jednoduché cukry, zvané sacharidy (mezi něž patří glukóza, řepný, hroznový, třtinový cukr) zvyšují v naší krvi hladinu cukru (glykémie). Mít pod kontrolou hladinu cukru je pro náš život velice důležité. Sníme-li jednoduché cukry, slinivka břišní začne tvořit cenný inzulín, hormon, který je nepostradatelný pro správnou funkci buněk.
Množství vyprodukovaného inzulínu závisí na výši hladině glykémie. Je-li hladina cukru v normě, pocítíme to tak, že máme hlad. A hlad zaženeme čímkoliv, co máme zrovna po ruce, nebo v blízkosti. Máme-li nedostatek cukru, naše tělo to pozná okamžitě. Nevolnost, bolest hlavy, úzkost, závrať. A jak si máme pomoci? Opět a jedině cukrem.
Stupnice glykemického indexu
Glykemický index má tři kategorie. A to index nízký (20 a méně), střední (21 až 40) a vysoký (41 a více). Čím menší je GI, tím je pro naše tělo potravina přijatelnější, rychle se vstřebává a má větší užitečnost.
Výpočet glykemického indexu
Prvně, musíte se si najít ve vyhledávači tabulku GI a ideálně hned vytisknout. V dané tabulce najít potravinu, či jídlo, o kterou se zajímáte, zrovna jíte, nebo si ji chcete připravit a tuto hodnotu si zapíšete. Z obalu potraviny zjistíme obsah sacharidů na 100 gramů výrobku. Zvážíte si dané jídlo a vypočítáte si celý obsah potravin. Např. špagety mají index 48. Na obale je uvedeno, že obsahují 75g sacharidů na 100g. Vy jste si ale připravili porci o 150g. Získáte tak celkově 112g sacharidů. Toto číslo, vynásobíte GI špaget (48), vydělíte 100 a získáte hodnotu 54.
Je to jen příklad. Určitě si nedělejte ze stravování matematiku a těžkou hlavu. Do hry vstupuje mnoho dalších faktorů, jako je glykemická zátěž a svou roli hraje i způsob přípravy potravin. Rozdílný GI bude u vařených, pečených či smažených brambor. Podstatné je i množství konzumované potravy. Všeobecně to znamená, že je lépe vybírat potraviny s nižsším GI a potraviny s vyšším GI používat v menším množství.
FreeDigitalPhotos.
Komentáře