Teplé nápoje přijdou v zimě vhod. Nealkoholické i ty, které alkohol obsahují. Chutnat budou vám i vašim hostům. Přinášíme vám dva velmi chutné recepty na teplý punč z brusinek a granátového jablka, kde nechybí tolik oblíbené červené víno a dokonce i rum. Druhý recept je na citrusový punč s ginem.
Teplý punč z brusinek a granátového jablka
- 500 ml brusinkový džus
- 500 ml džusu z granátového jablka
- 1 litr červeného vína
- 1 granátové jablko
- 1 pomeranč
- 1 vanilkový lusk
- 2 tyčinky celé skořice
- 5 ks hřebíčku
- 5 hvězdiček badyánu
- 250 ml 80 % rumu
- 250 g Korunního cukru krystal
- Větvičky rozmarýnu
- Kostky ledu
Brusinkový džus a džus z granátového jablka nalijeme do velkého hrnce spolu s červeným vínem. Pomeranč rozkrojíme napůl, jednu půlku nakrájíme na kousky a druhou vymačkáme. Totéž uděláme s granátovým jablkem, u kterého předně vydlabeme semínka a vše přidáme do hrnce s tekutinou. Z vanilkového lusku vyškrábeme dřeň a přimícháme ji spolu s cukrem a zbylým kořením. Směs zhruba 15 minut pozvolna zahříváme na mírném ohni, aniž bychom ji přivedli k varu! Následně hrnec sundáme z plotny a necháme 2 hodiny odstát, přilijeme rum a necháme 2 hodiny odstát. Punč zamícháme a podáváme v šálcích s kousky pomeranče, tyčinkami skořice a ledem.
Citrusový punč s ginem
- 4 grapefruity
- 4 červené pomeranče
- 80 g Korunního cukru hnědého
- 4 hřebíčky
- 1 čajová lžička mletého muškátového oříšku
- 200 ml ginu
- 1 citron a 1 pomeranč
- 6-8 větviček rozmarýnu
Vymačkejte grapefruity a červené pomeranče. Na pánvi rozehřejte hnědý cukr, přidejte šťávu z citrusů, hřebíček, muškátový oříšek a přiveďte k varu. Odstraňte hřebíček a přilijte horkou šťávu k ginu. Citron a pomeranč nakrájejte na kolečka či měsíčky, přelijte horkým punčem a ozdobte snítkou rozmarýnu.
Obrázky: pixabay.com
Komentáře