Ten nejlepší recept na vanilkové rohlíčky se dědí z generace na generaci. Pojďte k němu zahrnout další a vyberte si z rohlíčkového tria. Věříme, že všechny tři recepty vás osloví a ještě dnes se pustíte do pečení…
1. Šťavnaté karamelové rohlíčky
Doba přípravy: 45 minut + 3 hodiny na vaření
Náročnost:
Cena: 146,-
Těsto
- 210 g hladké mouky
- 140 g mletých ořechů
- 70 g Korunního cukru na pečení
- 140 g másla
- 1 lžíce kakaa
- 2 žloutky
- citronová kůra
Krém
- 397 ml slazeného kondenzovaného mléka
- 250 g másla
Na ozdobení
- čokoládová poleva
Z mouky, tuku, cukru na pečení, ořechů, kakaa, žloutků a citronové kůry vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme půl hodiny v ledničce. Těsto vyválíme a pomocí formičky vykrajujeme rohlíčky. Vyskládáme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme dorůžova na 180 °C.
Uzavřenou plechovku kondenzovaného mléka ponoříme do vody a vaříme cca 3 hodiny, získá tak krásnou čokoládovou barvu. Mléko necháme vychladnout a vyšleháme s máslem na hladký krém. Pomocí cukrářského sáčku nastříkáme krém na rohlíčky, a nakonec jeden po druhém namáčíme do čokoládové polevy. Může být i bílá, získáme tak kontrastní optický efekt.
Tip: Když si před namáčením do čokolády rohlíčky namrazíme, práce půjde lépe od ruky.
2. Luxusní pařížské rohlíčky
Doba přípravy: 45 minut
Náročnost:
Cena: 153,-
Těsto
- 4 bílky
- 280 g Korunního cukru na pečení
- 150 g vlašských ořechů
- 10 g hrubé nebo polohrubé mouky (ano, skutečně jen 10 g)
Krém
- 125 ml mléka
- 75 g Korunního bio cukru krystal
- 1/2 vanilkového cukru
- 1 žloutek
- 2,5 lžíce dětské krupice
- 1 lžíce kakaa
- 250 g máslo
- 100 g Korunního cukru na pečení
Na ozdobu
- čokoládová poleva
- cukrářské zdobení
Nejprve si připravíme čokoládový krém. Mléko, oba cukry, žloutek, dětskou krupici a kakao svaříme na hustou kaši a necháme vychladit.
Pak si připravíme rohlíčky. Nad parou ušleháme bílky s cukrem na pečení do zhoustnutí. Odstavíme a přimícháme mleté ořechy a mouku. Na plechu vyloženém papírem na pečení tvarujeme zdobičkou proužky a pečeme na cca 150 °C dohněda.
Zvlášť v mixeru vyšleháme máslo s cukrem moučka a přidáme vychlazenou čokoládovou hmotu. Vyšleháme do hladkého krému, kterým nazdobíme rohlíčky. Pak necháme ztuhnout, nakonec polijeme čokoládovou polevou a dozdobíme dle našich preferencí.
3. Jednoduché stříkané rohlíčky
Doba přípravy: 45 minut
Náročnost:
Cena: 117,-
-
360 g másla
-
1 vanilkový cukr
-
3 žloutky
-
460 g nahřáté hladké mouky
-
pikantní marmeláda (např. rybízová)
-
rozpuštěná čokoláda
Utřeme máslo s oběma cukry, přidáme žloutky a do vyšlehané směsi přidáme nahřátou mouku (lze nahřát např. v mikrovlnce). Naplníme sáček se zdobicím tryskou a na vymazaný nebo papírem na pečení vyložený plech stříkáme rohlíčky. Pečeme na 170 °C dorůžova. Opatrně sundáme z plechu, jsou křehké.
Vychladlé slepujeme zavařeninou, necháme zatuhnout (třeba přes noc).
Na závěr namočíme oba konce rohlíčků v čokoládě.
Komentáře