Určitě to znáte. Chcete se začít stravovat zdravě a zhubnout, nebo se prostě jen cítit lépe. Naplánujete si jídlo – hodně zeleniny a ovoce, žádné sladké a smažené. Chvíli to možná jde, ale pak se zase ozve. Kdo? Nepřekonatelná chuť. Na čokoládu, hranolky, kávičku se zákuskem.
Proč nejde odolat
Možná se chutě snažíte držet na uzdě, ale dříve nebo později vás stejně přemůžou a vy si pochutnáte na pořádně nezdravém jídle. Výčitky na sebe nenechají dlouho čekat a je otázkou, jestli se podobný scénář bude opakovat znovu nebo to zabalíte rovnou.
V dnešní době jsme zahlceni informacemi a už ani nevíme, které jsou opravdu pravdivé. Nejinak je tomu v případě zdravé stravy. Co to pečivo? Můžu jej jíst nebo ne? Jak často vlastně jíst? Pravda je taková, že o vyvážené stravě toho nevíme zdaleka tolik, kolik si myslíme.
Není to tak složité
Čokoláda v malém množství určitě neškodí, zvlášť pokud je hořká – kakao je dokonce pro tělo prospěšné. Pokud vám ale přehnaná chuť na sladké brání v hubnutí, je to signál toho, že máte málo nějakých živin a tělo to dává najevo právě oněmi chutěmi. Ten, kdo přijímá živiny ve správném poměru a kombinacích ale zpravidla po nezdravém jídle netouží.
Pokud si osvojíte základní informace o jednotlivých živinách a jejich vlivu na váš organismus, budete moci jíst na cokoliv budete mít chuť, protože tělo, kterému nechybí živiny si je nežádá ve formě nezdravých tuků a jednoduchých sacharidů. A sníst občas pizzu nebo chleba se sádlem a cibulí nemusí být takový přešlap, pokud se cca 90% vašeho stravování ubírá správným směrem.
Fotografie publikována se svolením stockimages Photography/FreeDigitalPhotos.net
Komentáře