Podzim nám již lehounce klepe na dveře. Ačkoli se mnoho z nás velice neradi loučíme s létem, pravdou zůstává, že horké letní měsíce jsou pomalu ale jistě na ústupu. Přichází chladné a sychravé počasí, které s sebou přináší dny zahalené v mlze a kvůli kterému začínáme měnit letní šatník za podzimní.
Ačkoli se minimálně na dalších 9 měsíců můžeme rozloučit s alespoň trochu hřejivým dotekem sluníčka, můžeme si toto podzimní období zpříjemnit chutnými dobrůtkami.
Pestré barvy podzimu
Líbí se vám, jak si podzim dokáže hrát s barvami přírody a chtěli byste si špetku této „krásy“ přinést i do vaší kuchyně? Vyzkoušejte tyto podzimní pomazánky, které vám chladné chvíle určitě zpříjemní. Domácí pomazánka je pro mnohé z nás tak trochu kulinářským zázrakem. Na jejich přípravu potřebujete jen pár minut a několik surovin. Tak hurá do toho!
Květáková pomazánka
- půlku květáku
- 100 g šunky
- 2 střední vejce
- 4 lžíce majonézy
- 2 stroužky česneku
Postup:
Květák si rozdělíte na malé růžičky a 15 minut ho necháte vařit v mírně osolené vodě. Vajíčka uvaříte natvrdo, slijete vodu z květáku, přidáte na kostičky nakrájenou šunku, nahrubo nastrouhané vejce, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Nakonec vše dobře promícháte.
Mrkvová pomazánka
- 2 větší mrkve
- 100 g smetanového sýru
- půlku střední cibule
- 2 lžíce majonézy
- 2 kyselé okurky
Postup:
Vejce uvaříte natvrdo a nastrouháte je – nejlépe na hrubší straně struhadla, mrkve si očistíte a nastrouháte je, přidáte sýr, na jemno nakrájenou cibulku, majonézu a malé kostičky okurek. Promícháte.
Hermelínová pomazánka
- 2 střední vejce
- 3 lžíce tatarské omáčky či majonézy – dle chuti
- 1 hermelín
- 60 g taveného sýra
- půlku cibule
- 100 g šunky
- sůl a pepř
Postup:
Vejce uvaříte natvrdo a nastrouháte na hrubém struhadle. Přistrouháte hermelín, doplníte tatarku či majonézu, tavený sýr, na jemno nakrájenou cibuli a nakonec i sůl a pepř.
Řepová pomazánka
- 1 větší řepu
- 2 stroužky česneku
- 1 středí cibuli
- 100 g zakysané smetany
- sůl a pepř
Postup:
Řepu vložíte do vody a budete jí vařit alespoň půl hodiny. Poté ji zchladíte, oloupete, nakrájíte na plátky, vložíte do mixéru, přidáte nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, smetanu, sůl a pepř a vše rozmixujete.
Všechny tyto pomazánky můžete mazat na jakékoli bílé pečivo, bagetky, toustový chléb a další. Záleží na vás, co vám chutná nejvíce. Podávat je můžete s čerstvou zeleninou. Úspěch zaručen.
Fotografie publikována se svolením Keattikorn, SOMMAI, Digidreamgrafix, Zole4 Photography/FreeDigitalPhotos.net
Komentáře