Španělská kuchyně to je nejen přehlídka barev, ale také chutí. Vyznačuje se mimořádnou chutností, které je docíleno díky používání těch nejkvalitnějších surovin většinou doma vypěstovaných. Zejména pro turisty je velmi atraktivní také různorodost, kterou španělská kuchyně nabízí.
Pro každý region je charakteristický jiný pokrm a jiné suroviny, a každá lokalita má tak velmi osobitou gastronomii. Pokud se vydáte na pobřeží, pak si pochutnáte na rybách a mořských plodech, v horských oblastech si přijdou na své milovníci masa a luštěnin.
Rýžová paella vás dostane
To co však spojuje celé Španělsko, je velmi oblíbené používání rýže jako základní suroviny. Zcela logicky je tak tradičním španělským pokrmem rýžová paella, která je pro Španěly něčím takovým, jako pro Čechy svíčková. Kromě toho, že paellu najdete na jídelním lístku v každé restauraci, velmi často je také součástí slavnostních tabulí při nejrůznějších druzích oslav. Pokud se vypravíte do více částí Španělska, nejspíše se setkáte s více variantami paelly. Každá oblast je totiž něčím specifická.
Španělské recepty v původní verzi
Pokud si však chcete dát pravou paellu, takovou jaká se připravuje už mnoho let, pak se vydejte do Valencie. Právě zde paella vznikla jako jídlo sedláků a rybářů. Dodnes se uchovala původní receptura a tradice podávání na jedné pánvi. Paella se tak stává pokrmem, který u stolu jednotlivé členy sbližuje. Jestliže rádi v kuchyni experimentujete, pak není nic jednoduššího, než si zkusit paellu připravit doma.
Není na tom nic složitého, recept si můžete najít na stránce www.spanelskerecepty.cz, kde si můžete vybrat hned z několika typů paelly. Pokud nemáte rádi mořské plody, nemusíte je nutně používat. Právě v tom tkví kouzlo paelly. Paella je neskutečně variabilní, stačí se jen naučit základní recept a pak už si ji můžete upravovat podle chuti. Paella je ideálním pokrmem, pokud potřebujete připravit jídlo pro více osob, ale nechcete, abyste u vaření strávili celý den a zbyla po vás hora nádobí.
Obrázek: pixabay.com
Komentáře