Jak už určitě víte, dávám přednost jednoduchým a především zdravějším receptům. I tento patří do škatulky – zdravé mlsání. Příprava vám zabere i s pečením necelou hodinku. Na donutky budete mimo ingrediencí potřebovat formu ve tvaru donutků a sáček, kterému ustříhnete špičku, pro lepší umístění těsta do formy.
Ingredience na těsto
- 1 jablko – nastrouhat (já strouhala i se slupkou)
- 50 g kokosové mouky
- 50 g hladké špaldové mouky
- 1 kávová lžička skořice
- 1/2 kávové lžičky jedlé sody (nebo kypřící prášek do pečiva)
- 10 g olivového či kokosového oleje
- 2 kávové lžičky vanilkové esenece (nebo kávovou lžičku vanilkové pasty)
- 1 kávová lžička perníkového koření
- 1 vajíčko
- Rostlinné mléko dle vašeho výběru – množství řídíme podle savosti mouky
Vypracujeme těsto, které přemístíme do sáčku, ustříhneme rožek a plníme do formiček. Mi vyšlo z uvedeného množtví 16 donutků. Pečeme na 170 stupňů / 9 minut v horkovzdušné fritéze. V klasické troubě bude nutné asi péct déle. Upečené donutky vyklopíme z formiček a ještě horké postříkáme kokosovým olejem ve spreji nebo potřeme rozpuštěným máslem a obalíme ve směsi:
Obalovací směs
- Práškový Xylitol nebo jiné sladidlo
- Skořice
- Perníkové koření
Obalené donutky umístíme na mřížku a necháme vychladnout. Přeji dobré chutnání
Komentáře