Veganská gulášová polévka

Polévka je grunt, říkávaly už naše babičky. A rozhodně je to pravda. Osobně si polévku ráda vychutnám i během letních měsíců. Ovšem během léta volím spíš lehké, zeleninové polévky. Na podzim a v zimě polévka zahřeje, zaplní místo v bříšku, tudíž člověk sní méně druhého chodu, hydratuje organismus.

Právě v zimní měsíce pije člověk mnohem méně tekutin, proto může být polévka řešením, jak dodržet správný příjem. Když přidáme do polévky i zahřívací potraviny, jako je zázvor, pohanka, jáhly či maso, náš organismus bude vděčný. Já mám ráda i veganské polévky, které jsou šetrnější k trávení.

Místo živočišných bílkovin v podobě masa, lze do polévky přidat bílkoviny rostlinné. Jednou z možností je maso nahradit sójovým výrobkem. Já jsem pro dnešek zvolila marinované tofu. Ale též lze použít tempeh či tofu uzené, paprikové nebo sójové kostky, granulát.

Použité ingredience

  • Červená cibule
  • Česnek
  • Gulášové koření + majoránka
  • Sůl a pepř
  • Marinované tofu
  • Ovesná nebo jiná mouka
  • Olivový olej (nebo jiný)
  • Brambory
  • Paprika (libovolná barva)

Postup zhotovení

  • Nakrájíme si nadrobno cibulku a česnek na plátečky
  • Na olivovém oleji orestujeme cibulku a česnek
  • Přidáme papriku a brambory, které rovněž nakrájíme na menší části
  • Osolíme a opepříme
  • Po chvilce zaprášíme trochu gulášovým kořením a přidáme vodu (nebo zeleninový vývar)
  • Povaříme do změknutí brambor
  • Nyní vmícháme marinované tofu a ještě krátce vaříme
  • V mističce smícháme ještě trochu gulášového koření a mouku – vytvoříme zákletku
  • Zákletku vmícháme do polévky a přisypeme majoránku, po krátkém provaření odtavíme z plotýnky

TIP: Do hotové polévky lze přidat ještě prolisovaný česnek či syrovou cibulku. Podáváme buď samostatně nebo s pečivem, různými krekry apod. Používejte olivový olej určený k restování, kde nevadí vyšší teplota. Ne každý olivový olej je pro tento typ přípravy vhodný. Čtěte etikety a doporučení výrobce.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.