Máte – li podle výsledku krevních testů zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi, měli byste co nejdříve upravit svůj jídelníček.
Cholesterolová dieta se označuje také jako dieta č. 7. Jde o zdravotní dietu, kterou vám předepíše lékař. Jejím hlavním úkolem je snížit příjem glycidů, tuků a smažených jídel.
Vliv na zvýšení cholesterolu má
- stres
- genetická predispozice
- životní styl
- strava
- nezdravé návyky / kouření, alkohol, nedostatek spánku
- nedostatek pohybu a další
Cholesterolová dieta
Léčba je dlouhá a zakládá se na pravidelných menších porcích jídel. Člověk by měl jíst pravidelně. Strava má být vyvážená. Měli bychom si zajistit dostatečný přísun všech živin, jedná se o bílkoviny, sacharidy, tuky, minerály i vitamíny.
Vhodné způsoby úpravy potravin při cholesterolové dietě
K přípravě pokrmů je možno užívat vaření, pečení, dušení, grilování i opékání bez přídavku tuku. Nevhodná příprava je smažení.
Vhodné potraviny při cholesterolové dietě
- Konzumace zeleniny je bez omezení. Vyhýbejte se sladkému ovoci / banánům, hruškám, hroznovému vínu, švestkám
- libové maso – kuře bez kůže, krůtí maso, králík, libové jehněčí, telecí a hovězí zadní
- ryby – z ryb zmíníme pstruha, štiku, lína, cejna i kapra
- uzeniny – pouze kvalitní vysokoprocentní dušená šunka
- mléčné výrobky – polotučné mléko, kefír, podmáslí, jogurtové mléko i biokys
- tvrdé sýry – konzumujte jen do 30 % t. v. s / tvarůžky, netučný tvaroh, žervé a jiné tvarohové sýry, jogurty s tukem 3 %
- přílohy – brambory, těstoviny, rýže
Vyvarujte se těmto potravinám
- žloutku
- bílé mouce a výrobkům z ní
Recept na houbovou pomazánku – suroviny
- 120 g čerstvých hub
- 250 g nízkotučného tvarohu
- 50 g taveného sýru se žampiony
- 40 g rostlinného tuku
- sůl, kmín, petrželka
Postup přípravy
Očištěné houby pokrájíme na větší kousky, povaříme v masovém nebo zeleninovém vývaru s kmínem do měkka. Poté slijeme a necháme okapat. Do osoleného tvarohu utřeného s rostlinným tukem a žampionovým sýrem vmícháme kousky připravených hub. Pomazánku ozdobíme petrželkou.
Obrázek: pixabay.com
Komentáře