Cholesterolová dieta + recept na houbovou pomazánku

Máte – li podle výsledku krevních testů zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi, měli byste co nejdříve upravit svůj jídelníček.

Cholesterolová dieta se označuje také jako dieta č. 7. Jde o zdravotní dietu, kterou vám předepíše lékař. Jejím hlavním úkolem je snížit příjem glycidů, tuků a smažených jídel.

Vliv na zvýšení cholesterolu má

  • stres
  • genetická predispozice
  • životní styl
  • strava
  • nezdravé návyky / kouření, alkohol, nedostatek spánku
  • nedostatek pohybu a další

Cholesterolová dieta

Léčba je dlouhá a zakládá se na pravidelných menších porcích jídel. Člověk by měl jíst pravidelně. Strava má být vyvážená. Měli bychom si zajistit dostatečný přísun všech živin, jedná se o bílkoviny, sacharidy, tuky, minerály i vitamíny.

Vhodné způsoby úpravy potravin při cholesterolové dietě

K přípravě pokrmů je možno užívat vaření, pečení, dušení, grilování i opékání bez přídavku tuku. Nevhodná příprava je smažení.

Vhodné potraviny při cholesterolové dietě

  • Konzumace zeleniny je bez omezení. Vyhýbejte se sladkému ovoci / banánům, hruškám, hroznovému vínu, švestkám
  • libové maso – kuře bez kůže, krůtí maso, králík, libové jehněčí, telecí a hovězí zadní
  • ryby – z ryb zmíníme pstruha, štiku, lína, cejna i kapra
  • uzeniny – pouze kvalitní vysokoprocentní dušená šunka
  • mléčné výrobky – polotučné mléko, kefír, podmáslí, jogurtové mléko i biokys
  • tvrdé sýry – konzumujte jen do 30 % t. v. s / tvarůžky, netučný tvaroh, žervé a jiné tvarohové sýry, jogurty s tukem 3 %
  • přílohy – brambory, těstoviny, rýže

Vyvarujte se těmto potravinám

  • žloutku
  • bílé mouce a výrobkům z ní

Recept na houbovou pomazánku – suroviny

  • 120 g čerstvých hub
  • 250 g nízkotučného tvarohu
  • 50 g taveného sýru se žampiony
  • 40 g rostlinného tuku
  • sůl, kmín, petrželka

Postup přípravy

Očištěné houby pokrájíme na větší kousky, povaříme v masovém nebo zeleninovém vývaru s kmínem do měkka. Poté slijeme a necháme okapat. Do osoleného tvarohu utřeného s rostlinným tukem a žampionovým sýrem vmícháme kousky připravených hub. Pomazánku ozdobíme petrželkou.

Obrázek: pixabay.com

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.