Banoffee je vynikající anglický dezert, který se skládá ze smetany, karamelu a banánů. Vznikl v roce 1971 ve Velké Británii v restauraci The Hungry Monk ve východním Sussexu. My si dnes společně připravíme jeho jednodušší verzi, kde se vyhneme pečení.
Připravit lze na sušenkovém základu v dortové formě, ale i mnohem prostší a snadnější verzi, do dezertní misky či skleničky. Některé varianty mohou zahrnovat i kávu, kakao, čokoládu.
Recept na banoffee pie do skleničky
- Doba přípravy: 15 minut
- Náročnost: snadné
- Počet porcí: 2
Použité ingredience
- 200 g Karamelový proteinový pudink
- 70 g Ricotta
- 70 g Cottage (nebo tvaroh)
- 1 kávová lžička medu (nebo jiné preferované slazení)
- Sušenky (ideálně karamelové)
- 1 větší banán
Postup přípravy
- Do skleničky si dáme na dno karamelový pudink
- Smícháme si ricottu, cottage a med – krém navrstvíme na pudink
- Na světlý krém dáme nakrájené nebo rozdrobené sušenky
- Na sušenky položíme kolečka banánů a překryjeme opět pudinkem
- Vršek dozdobíme ještě kopečkem krému a sušenkami
Tipy na vylepšení dezertu
Pudink si můžete uvařit doma, ať už proteinový nebo obyčejný. Případně lze použít krém z mascarpone a šlehačky a domácí karamel. Základ tvoří smetanový krém, banány a karamel v jakékoli podobě. Pokud nebudete mít karamelové sušenky, klidně použijte jiné oblíbené sušenky nebo piškoty.
Výhody dezertů do skleničky
- Výhodu je jejich skladování, kdy můžete používat skleničky s víčkem, jsou skladnější a lépe se s nimi manipuluje
- Snadněji tak přepravíte oblíbený dezert do zaměstnání, pokud si jej připravíte na svačinku
- Jejich příprava je rychlejší a snadnější – nevadí, když krém úplně neztuhne a nedrží tvar dané formy
- Umožňují připravit jen malé množství dezertu, který byste sami jinak nesnědli
- Dobře se jí i menším dětem
- Jsou velmi variabilní a vrstvit můžete i různě barevné kombinace
- Vypadají skvěle a nedají se v podstatě nijak pokazit – zvládne to každý
Komentáře