FYTOCHEMIKÁLIE – AKTIVNÍ LÁTKY ROSTLIN

Mají ochranný účinek proti mnoha onemocněním. Jedná se o aktivní biologické látky a označovány jsou také jako barevné pigmenty. Příznivě ovlivňují zdraví člověka.

Mezi hlavní fytochemikálie patří

Terpeny

Organosulfidy

Saponiny

Karotenoidy

Polyfenoly

Podíváme se jim postupně jeden po druhém na zoubek

1. Terpeny – patří zde: karnosol, pinen, mycren, limonen, mentol. Mohou mít antibakteriální, antiseptické, antioxidační, protizánětlivé i protirakovinné účinky. Nacházejí se například v kůře citrusů, zelených bylinkách, chmelu, třešních

2. Organosulfidy – patří zde: sulforafan, allicin, glutation, isothiokynát. Připisují se jim účinky: protirakovinné, antioxidační, antimikrobiální. Nacházejí se v zelené listové zelenině, cibuli, česneku, křenu, pak choi

3. Saponiny – patří zde: beta sitosterol, diosgenin, ginsenosidy. Připisují se jim podobné účinky, jako lidským hormonům – napodobují lidské steroidy a hormony. Mohou snižovat hladinu cholesterolu, zlepšovat imunitní funkce, mít protiplísňové a antimikrobiální účinky. Nacházejí se zejména v: sójových bobech, ženšenu, hrášku, pískavici, quinoe

4. Karotenoidy – patří zde: karoteny alfa a beta, beta kryptoxanthin, lykopen, lutein, zeaxantin. Mohou blokovat růst rakovinných buněk, podporovat imunitní systém, mít antioxidační vlastnosti a chránit zrak. Nacházejí se: žluté, zelené, oranžové, červené ovoce a zelenina

5. Polyfenoly – patří zde: kyselina fenolová, stilbeny (například resveratrol), lignany, flavonoidy (například katechiny, antokyaniny, genistein, kvercetin, glycitein, daidzein), taniny. Mohou blokovat růst nádorů, snižovat riziko astmatu a onemocnění věnčitých cév. Některé mají antioxidační schopnosti a některé fungují jako fytoestrogeny – mohou tedy snižovat menopauzální příznaky, jako jsou návaly horka. Také jsou spojovány se snížením některých rakovinových onemocnění u žen po přechodu. Nachází se v bobulovitém ovoci, jablkách, citrusech, hroznech, vlašských ořeších, fazolkách mungo, cizrně, čaji, řepě, cibuli, celých zrnech, kořenu kudzu

Jen pestrá strava je klíčem ke zdraví. Denně se doporučuje sníst 400g zeleniny a ovoce ( ve 3 až 5 porcích). Čím pestřejší bude váš jídelníček, tím lépe. Každá potravina obsahuje jiné spektrum zdraví přínosných látek.

Fotografie: Pixabay

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.